Moguće odlaganje početka školske godine

Izvor: Blic, 18.Avg.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moguće odlaganje početka školske godine

Sindikat obrazovanja Beograda saopštio je da će, ukoliko Ministarstvo prosvete ne prihvati zahtev da se zaposlenima tokom godišnjih odmora isplate zarade u skladu sa zakonom, razmotriti odlaganje početka školske godine.



Sindikat obrazovanja Beograda saopštio je da će, ukoliko Ministarstvo prosvete ne prihvati zahtev da se zaposlenima u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika tokom godišnjih odmora isplate zarade u skladu sa Zakonom o radu, sa Nezavisnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sindikatom prosvetnih radnika Vojvodine razmotriti odlaganje početka školske godine.

Na osnovu akta Ministarstva prosvete od 8. avgusta, naloženo je školskim upravama da svim školama proslede akt ministarstva prema kojem plata za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika za jul i avgust treba da se obračuna suprotno Zakonu o radu i Posebnom kolektivnom ugovoru, da bi se ostvarile uštede na poziciji plata, kaže se u saopštenju.

U Zakonu o radu, u članu 114, kako tvrde u Sindikatu, utvrđeno je da zaposleni imaju pravo na naknadu zarade u visini prosečne zarade ostvarene u prethodna tri meseca, za vreme odsustvovanja sa rada, na dan praznika i godišnjih odmora. Bez obzira na takvo određenje u Zakonu, Ministarstvo prosvete je naložilo da plate zaposlenih u školama moraju da budu manje ili jednake junskoj plati.

Sindikat obrazovanja Beograda je upozorio Ministarstvo prosvete da taj akt nije u skladu sa Zakonom i da zaposlenima u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika za vreme korišćenja godišnjeg odmora treba da isplate plate u skladu sa Zakonom o radu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.