Moderni stambeni kompleksi – sve na jednom mestu

Izvor: RTS, 22.Apr.2018, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moderni stambeni kompleksi – sve na jednom mestu

Prema podacima Zavoda za statistiku o broju izdatih dozvola u februaru 2018. broj stanova veći je za čak 133 procenta nego pre godinu dana. Posle višegodišnjeg pada zbog ekonomske krize u Srbiji se beleži ne samo porast građevinske aktivnosti, nego i kvalitetnija stanogradnja i veće interesovanje investitora. Na danas završenom Sajmu građevinarstva prvi put su se kao posebna grupa predstavili urbanisti i arhitekte. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Arena investicija u arhitekturi i urbanizmu okupila je arhitekte, urbaniste i investitore sa inovativnim pristupima gradnji.

"Da se naprave neka pametna rešenja, održiva rešenja, ekološke zgrade, ekološki urbanizam i da bude pristupačno stanovanje", objašnjava Tatjana Mrđenović iz Balkanskog arhitektonskog bijenala.
Posle decenija nelegalne gradnje, konačno se sve više uvažavaju i zahtevi struke u projektovanju i osmišljavanju naselja.
"Čovekomernost, vraćanje prirode u gradski ambijent, sve se više vraća u gradu i tendencija kondominijuma – nekih zatvorenih kontrolisanih stambenih celina koje su lepo uređene, imaju svoje održavanje, imaju sadržaje za decu", rekao je arhitekta biroa "Arhipro" Miloš Petrović.
Od betonskih spavaonica do raznoraznih sadržaja
Najveća građevinska aktivnost oko 50 odsto, je u beogradskoj oblasti. Dok je nekad Novi Beograd nazivan betonskom spavaonicom, danas se tamo grade stambeni kompleksi sa svim sadržajima.
"Zgrade su ukomponovane sa javnim prostorima u kojima su integrisani zelenilo, prostor za odmor, dečja igrališta, kafei. Stanovnici iz drugih blokova dolaze tu da uživaju, da se odmaraju", ističe dr Ljiljana Blagojević, arhitekta Deka inženjeringa.
Iako je poslednjih godina pao, ukupan promet stambenih nepokretnosti novi kvalitetni stanovi odlično se prodaju.
"Savremeni brzi tempo života diktira da jedno kompletno naselje u kome treba ljudi udobno da žive,  treba da ima određene sadržaje koji će im obezbediti taj udoban život. Oni investitori koji su prepoznali moderne zahteve tržišta i zapravo formirali tu vrstu projektnih zadataka prema svojim arhitektama – oni uspevaju na tržištu", ukazuje Dušica Gaković iz novobeogradskog Bloka A. 
U novim stambenim kompleksima stanovi se prodaju i pre završetka gradnje. Prosečna cena kvadrata u Beogradu u novogradnji povećana je pet odsto u prethodnih godinu dana.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.