Mnogo poziva Hitnoj zbog vrućina

Izvor: B92, 25.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mnogo poziva Hitnoj zbog vrućina

Beograd -- Zbog visoke temperature i preko 35 stepeni hitna pomoć ima puno intervencija, u utorak i dalje veoma toplo.

Beogradska služba hitne pomoći do podneva je imala tridesetak intervencija na javnom mestu. Za pomoć se, kao i prethodnih dana, uglavnom javljaju hronični bolesnici. Nada Macura, iz Hitne pomoći, apeluje na starije i iznemogle osobe da bez preke potrebe ne izlaze i ne zadržavaju se na suncu.

"One koji moraju da rade, zaista ne znam kako bih ih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posavetovala. Teško je odbraniti se od temperature koja prevazilazi telesnu temperaturu", kaže ona.

"Samo rashlađivanje, što češći odmori, uzimanje što više tečnosti, zaštiti glavu i što pre obaviti posao. Nikada ne treba izlaziti ili ulaziti preznojen iz spoljne sredine u aklimatizovanu prostoriju, jer i to može izazvati temperaturni kolaps", kaže Macura.

Ona je kazala da je važno što više koristiti noć za odmor, jer odmoran čovek mnogo bolje izdržava napore prouzrokovane visokim temperaturama.

U Srbiji će sutra tokom većeg dela dana biti veoma toplo, saopštio je Hidrometeorološki zavod Srbije.

Duvaće umeren i povremeno jak južni i jugozapadni vetar. Krajem dana očekuje se pogoršanje vremena, praćeno padom temperature i jakim severnim i severozapadnim vetrom, lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Jutarnja temperatura od 18 do 25 stepeni, najviša dnevna od 32 stepena na severu do 39 stepeni na jugu i istoku. U Beogradu se prognozira oko 35 stepeni.

Takođe, biće veoma visok nivo UV zračenja, pa građani treba da pokrivaju delove tela koji su izloženi suncu.

U Grčkoj aktivirana civilna zaštita

Troje ljudi je danas umrlo od vrućine u Grčkoj, objavljeno je večeras u Atini.

Najniža temperatura u Grčkoj je danas bilo 36 stepeni u Kikladskom arhipelagu i na Kritu, a u delovima Atine je bilo 46 stepeni, a u Kalamati, na jugu Peloponeza, 45 stepeni, navodi se na Internet-portalu In.gr.

Aktiviran je plan civiline zaštite "Persej" i za smeštaj stanovništva su otvorene klimatizirane državne zgrade i sportski objekti.

Najvrelije je u kontinentalnom srednjem i južnom delu Grčke, a postepeno osveženje se očekuje od četvrtka. Tek u nedelju temperatura će opasti na uobičajenu za početak leta.

Ovaj neprekidni period ekstremne vrućine će biti najduži za proteklih 25 godina. Najviša dnevna temperatura će sve do petka biti iznad 40 stepeni.

Najvreliji će biti utorak, zbog čega će se državne službe zatvotiti u podne, kao i u sredu, a sindikati traže da se radno vreme skrati i u privatnom sektoru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.