Mladi manje puše i piju alkohol, problem su droge

Izvor: Blic, 31.Mar.2011, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladi manje puše i piju alkohol, problem su droge

Prema poslednjim istraživanjima primetan je trend smanjenja upotrebe nikotina i alkohola kod mladih, dok se kada je reč o upotrebi ostalih psihoaktivnih supstanci kao što je marihuana, ustalio broj mladih koji je konzumiraju, rekla je danas Spomenka Ćirić Janković iz Ministarstva zdravlja.

Ona je na konferenciji "Sprovođenje nacionalne strategije protiv zloupotrebe opojnih droga u Srbiji” rekla da se nažalost povećao broj mladih koji eksperimentišu drugim supstancama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
- Oko sedam odsto mladih je do 16. godine probalo marihuanu i to su uglavnom dečaci, dok je nešto malo veći procenat onih koji eksperimentišu sa sedativima, što su uglavnom devojčice - rekla je novinarima Spomenka Ćirić Janković.

Govoreći o projektu "Sprovođenje nacionalne strategije protiv zloupotrebe opojnih droga u Srbiji”, koji je pokrenut maja 2009. godine i koji su organizovali Ministasrtvo zdravlja i EU, ministar zdravlja Zoran Stanković istakao je da problem zloupotreba droga nije isključivo medicinski problem i da je medicina samo jedna karika u lancu.

- Iza ovog problema treba da stane država, celo društvo i škole. Prevencija treba da bude deo kontinuirane akcije društva - rekao je Stanković i dodao da bi jedan sredstava koje su stečene kriminalom trebalo usmeriti na prevenciju.

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer predložio je Srbiji da uspostavi nadležno telo, koje će biti u okviru Vlade Srbije i koje će se baviti ovim problemom, kao i veće učešće civilnog sektora, koji, kako je rekao, ima zanimljive ideje. On je još rekao da je plan EU da obezbedi 2,5 miliona evra za nabavku tehnike za otklanjanje zloupotreba droga.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ujedinjeni u borbi protiv narkomanije

Izvor: Danas, 31.Mar.2011

Svi segmenti društva treba zajedno da deluju ka zajedničkom cilju - borbi protiv droge - ključna je poruka završne konferencije projekta EU „Sprovođenje Nacionalne strategije protiv zloupotrebe opojnih droga u Republici Srbiji“ (INSADA), koja je održana juče u beogradskom Centru Sava. Na konferenciji...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.