Mladi hemičari o uspehu u Tbilisiju

Izvor: RTS, 01.Avg.2016, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladi hemičari o uspehu u Tbilisiju

Veliki uspeh mladih hemičara na međunarodnoj olimpijadi u Gruziji. Srpski tim osvojio je četiri medalje - jednu bronzanu i tri srebrne. Na olimpijadi u Tbilisiju takmičilo se 260 učenika iz 67 zemalja.
Srebrna medalja za rezultat na testu koji je trajao 10 sati. Prethodilo je mnogo godina učenja i posvećenosti nauci.

"Ne mora biti apsolutno prioritet da se radi 24 časa dnevno, ali treba >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se radi", kaže Pavle Kravljanac koji je osvojio srebrnu medalju.
Iako zadovoljan trećim mestom, Jovan Stojković žali što mu je srebro izmaklo za dlaku.
"To je otprilike 0,6 poena. Negde osmina ili manje od jednog zadatka", kaže bronzani Jovan.
Bronzane medalje za još dva učenika iz Srbije.
"Imao sam malu tremu, ali kako sam počeo da radim bilo je lakše. Nisam imao neka velika očekivanja, nije bilo ništa sigurno", kaže Andrej Kukuruzar osvajač bronzane medalje.
"Nastaviću da radim još više jer smatram da je ovo samo podstrek koji pokazuje da je dosadašnji rad imao neku svrhu", navodi bronzani Stefan Stojanović.
Da nije bilo lako postati član ovog tima tvrde profesori koji su ga sastavili.
"Bolji od svih zemalja Zapadne Evrope, bolji je od svih zemalja sa američkog kontinenta, bolji je od Australije i Novog Zelanda", ističe profesor Dušan Sladić sa Hemijskog fakulteta u Beogradu.
Taj uspeh mogao bi da promoviše hemiju koja je, smatraju profesori, nepravedno u senci matematike i fizike.
"Ne postoji nijedan aspekt života u kome se hemija ne nalazi. Da li od toga da ćete pronaći novi lek, napraviti novi materijal, olakšati čovečanstvu život - morate da se bavite hemijom", navodi profesor Niko Radulović sa PMF-a u Nišu, departman za hemiju.
Uspeh će proslaviti skromno, baš kao što je bio skroman i doček mladih hemičara. Već sutra počinju pripreme za buduća takmičenja i nove medalje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.