Ministri u zamrzivaču

Izvor: Politika, Beta, Tanjug, 24.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri u zamrzivaču

Novi sindikat zdravstva i Sindikat zaposlenih u pravosudnim organima izveli performans zbog najavljenog zamrzavanja plata. – Velike gužve u Beogradu

Ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu juče je održan protest Novog sindikata zdravstva Srbije i Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Srbije zbog najavljenog zamrzavanja plata i neprimenjivanja odredaba Opšteg kolektivnog ugovora. Predstavnici Novog sindikata zdravstva tom prilikom izveli su performans pod nazivom „Duboko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zamrzavanje”. Naime, ispred zgrade vlade bio je postavljen zamrzivač u koji su ušla dva člana sa maskama ministara Tomice Milosavljevića i Rasima Ljajića, a njihov kolega, s maskom premijera Mirka Cvetkovića, zatvorio je vrata zamrzivača. Ovaj protest je prouzrokovao veliku saobraćajnu gužvu. Centar grada i okolne ulice bili su potpuno blokirani. Na mostovima iz Novog Beograda bile su kilometarske kolone, a zastoj je bio i do dva sata. Građani su negodovali zbog kašnjenja.

Živorad Mrkić, predsednik tog sindikata, rekao je novinarima da performans predstavlja samo upozorenje.

– Potpisivanjem proširenog dejstva Opšteg kolektivnog ugovora, poslodavci su obavezani da od 1. januara 2009. isplaćuju topli obrok i regres svim zaposlenima u Srbiji. Ukoliko ugovor ne bude poštovan i ukoliko plate budu zamrznute, kao i penzije, regres i topli obrok, u januaru ćemo krenuti i sa drugim vidovima sindikalne borbe – naglasio je Mrkić.

Slavica Živanović, predsednik Sindikata zaposlenih u pravosuđu, rekla je da je taj sindikat predao zahteve vladi, u kojima se traži ujednačavanje plata zaposlenih u pravosuđu sa zaradama u drugim državnim i javnim službama.

Prema njenim rečima, prosek zarada zaposlenih u administraciji u pravosuđu je od 12.900 do 18.000 dinara, što je znatno ispod republičkog proseka. Ovaj sindikat se protivi i najavljenom gašenju sudova opšte nadležnosti.

– U Srbiji sada ima 138 takvih sudova, a najavljeno je ukidanje 104, time se prave partijski sudovi – istakla je Slavica Živanović.

Predstavnici Policijskog sindikata Srbije, iako su najavili protest, nisu viđeni ispred zgrade vlade. Nije bilo njihovih transparenata, niko od demonstranata nije bio u policijskoj uniformi, osim ako nisu koristili klasičnu operativnu metodu kriminalističke policije – rad u civilu.

V. Dugalić

----------------------------------------------

Cvetkovićev odgovor sindikatu

U trenutku suočavanja sa veoma ozbiljnom krizom mnogo je važnija borba za očuvanje radnih mesta od zahteva za povećanje plata, isplate toplog obroka ili regresa, poručio je juče premijer Srbije Mirko Cvetković u odgovoru predsedniku Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisavu Orboviću.

„Nije tačno da vlada želi da odustane od Opšteg kolektivnog ugovora. Istina je da vlada zbog navedenih, uveren sam ubedljivih, argumenata samo predlaže privremeno odlaganje njegove primene”, istakao je u pismu Cvetković.„Drugo, daje se preporuka svim poslodavcima da, u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima primenjuju, u celini ili delimično, prošireno dejstvo Opšteg kolektivnog ugovora. Treće, Vlada Republike Srbije se obavezuje da finansijski podrži očuvanje zaposlenosti u privredi i u vezi stim vam je predložila odgovarajući skup mera”, dodaje Cvetković.

On je istakao spremnost vlade da, u okviru raspoloživih budžetskih sredstava, za plate u 2009. godini obezbedi raspodelu kojom bi se omogućio povoljniji položaj zaposlenih sa manjim primanjima u javnom sektoru.

Fonet

-----------------------------------------------------

Rezervisti hoće do premijera „preko veze”

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je juče da je posredovala kako bi premijer Mirko Cvetković primio delegaciju vojnih rezervista koji protestuju zbog neisplaćenih dnevnica. Ona je Tanjugu rekla da je juče primila petočlanu delegaciju bivših vojnih rezervista, koji su izneli svoj problem i zamolili je da pomogne kako bi došli do predsednika vlade. „Ja sam vladu i predsednika vlade zamolila da prime delegaciju rezervista”, rekla je Đukićeva.

Oko 500 bivših vojnih rezervista iz Kruševca, Niša, Leskovca i Kraljeva okupilo se juče ispred zgrade vlade, zahtevajući da im se isplati razlika u ratnim dnevnicama za period proveden u ratu na Kosovu i Metohiji u vreme NATO bombardovanja SRJ 1999. godine. Oni traže da im se ta razlika isplati na isti način kako je to učinjeno njihovim saborcima iz Topličkog okruga krajem 2006. godine, koji su dobili po 200.000 dinara, u šest jednakih mesečnih rata.

Tanjug

[objavljeno: 25/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.