Ministarstvo vera nastavlja s podrškom projekata dijaspore

Izvor: Glas javnosti, 21.Jan.2012, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo vera nastavlja s podrškom projekata dijaspore

BEOGRAD - Ministarstvo vera i dijaspore Srbije saopštilo je da će i u 2012. godini nastaviti da podržava projekte i aktivnosti članova dijaspore.

Kako je saopšteno, podrška će biti nastavljena u cilju afirmacije vrednosti koje teže vezivanju srpskih stručnjaka iz dijaspore za institucije i ustanove u Srbiji, kroz iskorišćavanje humanog kapitala - obrazovanja, veština i znanja.

Ministar vera i dijaspore Srđan Srećković je naveo u saopštenju da kada stručnjaci >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << odluče da idu, država ne gubi samo kroz direktne investicije, "već i preko izgubljenih dobitaka i izgubljenog "motora" procesa modernizacije, populacionog razvitka, bržeg starenja stanovništva i drugih elemenata".

"Zato ćemo i u ovoj 2012. godini preduzeti brojne mere koje teže da iskoriste humani kapital naše dijaspore za razvoj matice Srbije", saopštio je Srećković.

Ministar je najavio da će, nakon upotpunjavanja baze podataka, banke podataka o visokoobrazovanim licima koja su u inostranstvu, afirmisati projekte za povratak stručnjaka.

Biće nastavljeni i programi razmene studenata, univerzitetskih nastavnika i stručnjaka, kojim se direktno podstiče cirkulacija umesto trajne migracije, kroz saradnju države matice, države prijema, stranih agencije i nevladinog sektora, dodaje se u saopštenju.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.