Ministarstvo: Polaganje male mature bez problema

Izvor: Politika, 23.Jun.2011, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo: Polaganje male mature bez problema

BEOGRAD – Ministarstvo prosvete i nauke saopštilo je da, prema izveštajima supervizora, nema primedaba na današnje polaganje male mature i testova iz srpskog, odnosno maternjeg jezika.

Đaci su se, ponegde, jedino žalili na vrućinu i buku, koja im je otežavala rešavanje zadataka, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu prosvete i nauke.

Kako su naveli u resornom ministarsvu, izveštaje su već predali gotovo svi supervizori i prema njihovom zaključku prvi dan polaganja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << male mature prošao je bez problema i u najboljem redu.

Rešenja zadataka iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, koje su đaci danas polagali na „maloj maturi” objavljena su na sajtovima Ministarstva prosvete i nauke www.mpn.gov.rs i Radio televizje Srbije www.rts.rs

Đaci osmog razreda u počeli su danas polaganje male mature rešavanjem testova iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović, neposredno pre početka polaganja testova, izvukao je ispitnu kombinaciju broj dva.

Sutra se u osnovnim školama od 10 sati polažu testovi iz matematike, đaci imaju dva sata za rešavanje testova. Uz direktan prenos na Radio televiziji Srbije minstar će i sutra u 9.50 izvući ispitnu kombinaciju.

Ove školske godine na testovima iz jezika i matematike osmaci imaju 50 odsto potpuno poznatih zadataka, 25 odsto delimično poznatih i 25 odsto nepoznatih zadataka.

Mala matura prvi put se polaže ove godine, a testiranje se ne razlikuje mnogo od dosadašnjih kvalifikacionih ispita za upis u srednje škole.

Mala matura je obavezna za sve osnovce, bez obzira na to da li žele da upišu srednju školu. Završni ispit se boduje za upis za srednje škole, đaci na testovima iz jezika i matematike mogu osvojiti najviše po 20 poena, a uspeh iz škole može im doneti najviše 60 bodova.

Preliminarni rezultati završnih ispita biće poznati 29. juna, a konačni rezultati biće istaknuti 3. jula.

Ukida se prag znanja prema kojem je do ove godine đak morao da osvoji najmanje po jedan bod na oba testa da bi položio ispit.

Do sada su prednost na upisu u srednje škole imali đaci koji na testovima osvoje najmanje po pet poena, a zbog obaveznog polaganja male mature od ove godine je i ta odredba ukinuta.

Kako su objasnili u Ministarstvu prosvete i nauke, teoretski, ukoliko ima slobodnih mesta, đak se može bez ijednog osvojenog boda na maloj maturi upisati u željenu šrednju školu.

Liste sa željenim obrazovnim profilima i gimnazisjkim smerovima đaci će predavati 4. i 5. jula, a na listi može biti upisano 20 željenih škola.

Upis đaka obaviće se 13. i 14. jula. Time se završava prvi upisni rok. Drugi upisni rok za preostala nepopunjena mesta u srednjim školama trajaće od 14. do 16. jula.

Ove godine osmi razred je završilo 80.000 đaka, a u srednjim školama mesta ima za oko 86.000 učenika.

Beta

objavljeno: 23.06.2011.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministarstvo: Polaganje male mature bez primedaba i problema

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jun.2011

BEOGRAD, NOVI SAD -..Ministarstvo prosvete i nauke saopštilo je da, prema izveštajima supervizora, nema primedaba na današnje polaganje male mature i testova iz srpskog, odnosno maternjeg jezika...Đaci su se, ponegde, jedino žalili na vrućinu i buku, koja im je otežavala rešavanje zadataka, rečeno...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Mali maturanti žale se samo na vrućinu i buku

Izvor: Mondo, 23.Jun.2011

Učenici osmog razreda danas su rešavali prvi deo završnog ispita, a do 16 časova u Ministarstvo prosvete i nauke nije pristigla nijedna primedba na račun organizacije i regularnosti male mature.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.