Izvor: TangoSix.rs, 08.Feb.2023, 11:28

Ministar odbrane: Bugarska uskoro možda ostane bez lovačke avijacije

Na konferenciji za medije održanoj 6. februara 2023. godine. povodom početka svog novog zvaničnog mandata, bugarski ministar odbrane Dimitar Stojanov izjavio je da je velika verovatnoća da Bugarska uskoro neće moći samostalno da kontroliše vazdušni prostor, odnosno da postoje veliki problemi sa lovačkom avijacijom.
Takva procena izneta je na osnovu toga što je neizvesna sudbina postojeće flote lovaca, što je i slučaj sa nastojanjima da se obezbedi neko privremeno >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << rešenje. Stojanov je napomenuo da Bugarska nije uspela da obezbedi potrebne rezervne delove, motore, agregate i druga neophodna sredstva za lovačke avione MiG-29, i samim tim nije obezbeđena ni normalna letačka obuka pilota koji dežuraju u sistemu protivvazduhoplovne odbrane.
Bugarski ministar je još rekao da Poljska sada ima drugačije mišljenje o svojoj sposobnosti da Bugarskoj obezbedi robu i usluge u vezi sa održavanjem bugarskih MiG-ova 29. Prošle godine je Poljska bila spremna da proda dva motora RD-33 i popravi još šest drugih bugarskih motora, Stojanov je sada istakao da se čini da su mogućnosti Poljske ograničene samo na remont dva motora. Međutim ni tu stvari ne idu glatko, ministar je objasnio da je nakon završetka radova samo jedan motor prošao pregled bez zamerki, na drugom je bilo problema i to je zahtevalo dalju procenu stanja. Ugovor će biti promenjen, kako bi taj jedan motor bio što pre isporučen Bugarskoj, dok će drugi stići kasnije.
Ministar Stojanov je otkrio da se pored Poljske paralelno razmatraju i druge opcije koje bi osigurale operativnost aviona MiG-29, ali nije želeo da ih komentariše. Pri tom je takođe napomenuto da, čak i da se neka od pomenutih opcija realizuje, da bi to samo kratkoročno omogućilo lovačkoj avijaciji da leti.
Prema rečima ministra, još uvek nema nijedne ponude za borbene avione koji bi privremeno, do isporuke ugovorenih F-16, zamenili MiG-ove 29, ali da se razgovori sa Izraelom (za F-16 Block 30), Švedskom (Gripen) i Francuskom (o Miražima 2000-5) nastavljaju. Rok do koje bi ove države trebale da dostave ponude je 15. februar, što je rok koji je sam ministar definisao, a posle koga, kako je naveo Stojanov, Bugarska možda neće ni iznajmiti ‘‘zamensku platformu‘‘.
The post Ministar odbrane: Bugarska uskoro možda ostane bez lovačke avijacije appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.