Ministar: Učenik još nije ispisan

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 22.Jun.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar: Učenik još nije ispisan

Beograd, Sremska Mitrovica -- Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio da učenik iz Sremske Mitrovice koji je fizički napao profesorku još nije ispisan iz škole.

Ministar obrazovanja Žarko Obradović rekao je, gostujući u vestima TV B92, da su dokumenta đaka srednje elektrotehničke škole iz Sremske Mitrovice koji je u utorak šamarao i pljuvao nastavnicu hemije još u sekretarijatu škole, što znači da nije iz nje ispisan.

Obradović je rekao da pre donošenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bilo kakvih odluka prvo moraju biti utvrđene sve činjenice i naveo da će sutra dva prosvetna i jedan opštinski inspektor dostaviti zapisnike na osnovu kojih će se utvrditi šta se tačno dogodilo na času hemije čiji snimak je završio na sajtu Jutjub.

"Ja bih samo hteo da se pažnja javnosti održi i sutra kada budemo imali tačne izveštaje i kada budemo, na osnovu pojedinačnih izjava u odnosu na sled događaja, saznali šta de tačno desilo", rekao je on.

Obradović je rekao da se događa da se takve stvari zataškavaju "možda zbog ugleda škole, ili da se zaštite pojedinci, vinovnici".

"Ne shvataju da je najbolje saznati punu istinu", zaključio je ministar.

Prethodno, direktor škole Rade Miljković rekao je da je roditelj učenika Srednje tehničke škole u Semskoj Mitrovici, koji je napao profesorku hemije, ispisao sina iz škole.

Miljković je, međutim, naveo i da to neće uticati na disciplinski postupak koji je pokrenut neposredno nakon incidenta koji se dogodio u utorak 16. juna.

"Incident koji je šokirao školu, ovaj sremski grad i čitavu javnost, mora biti osvetljen sa svih strana", rekao je Miljković.

On nije želeo da precizira na koji način bi se ovaj slučaj mogao okončati, ali je naveo da će se tome danas raspravljati na roditeljskom sastanku, a sutra i na sednici nastavničkog veća.

Miljković je podsetio i da je danas u školi bila opštinska i inspekcija pokrajinskog sekretijata za prosvetu i da se sutra očekuje njen izveštaj o incidentu.

On je naveo da se u poslednjih 15 godina ništa slično nije u toj školi dogodilo kao i da je reč o učeniku koji ima više slabih ocena i najverovatnije bi ponavljao razred.

Pokrajinski sekretar za obrazovanje Zoltan Jegeš rekao je da to što je učenik ispisan iz škole znači da se taj đak može upisati u drugu školu bez ikakvih konsekvenci.

On je naveo da će prosvetna inspekcija, koja je na terenu, posle sačinjavanja izveštaja moći da odgovori na pitanje da li eventualno ima odgovornosti direktora za taj postupak.

Jegeš je rekao da su danas školu posetili opštinski i pokrajinski prosvetni inspektori i da će njihov izveštaj najverovatnije biti završen sutra.

On je kazao da je šokiran događajem u toj školi, ocenivši da je zatajila "preventiva i rad sa decom".

Gostujući na TV B92 Bojan Ristić iz Ministarstva prosvete rekao je da će u ovom slučaju reagovati i drugi državni organi i da je vreme da država pokaže da će ovakve slučajeve kažnjavati.

"Do sada se Ministarstvo prosvete trudilo da uz pomoć opštinske i republičke inspekcije takve situacije sankcioniše, da takav đak bude kažnjen. Naravno uvek se meri da li je to lakša ili teža povreda, ovde će verovatno biti teža povreda. Ali kažem kada se tako nešto dešava, bez obzira da li je izašlo u javnost, ministarstvo reaguje”, navodi Ristić.

On kaže da je potrebno ispitati šta je učenika navelo na ovakav postupak, kao i da se mora zaštiti autoritet nastavnika.

Postupak protiv nasilnog učenika

Na slučaj prebijanja nastavnice reagovao je i državni tužilac Slobodan Radovanović, koji zahteva utvrđivanje svih okolnosti povodom tog incidenta i utvrđivanje eventualnih propusta rukovodstva škole "Nikola Tesla" i nadležnog tužioca.

"Očekujemo da izgrednik koji je brutalno tukao profesorku bude priveden pravdi i da tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici pokrene protiv njega odgovarajući sudski postupak", izjavio je portparol tužilaštva Tomo Zorić.

Policija po nalogu tužilaštva

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da se moraju sprečavati incidenti poput napada učenika na profesorku u srednjoj školi u Sremskoj Mitrovici.

Dačič je rekao da se "takvi incidenti moraju sprečavati" dok je na pitanje da li je policija podnela prijavu protiv učenika odgovorio da "policija postupa po nalogu tužilaštva".

Prema njegovim rečima, republički tužilac zahteva i utvrđivanje svih okolnosti povodom tog incidenta i utvrđivanje eventualnih propusta rukovodstva škole "Nikola Tesla" i nadležnog tužioca.

Republički tužilac zahteva da se utvrdi zašto se kasnilo sa reakcijom i prijavljivanjem incidenta nadležnim državnim organima, rekao je Zorić.

Zorić je kazao da je ovo poruka svima drugima da će tužilac energično reagovati na sve pojave nasilja i najozbiljnije oblike kriminala.

U srednjoj tehničkoj školi "Nikola Tesla" u Sremskoj Mitrovici učenik je na času šamarao i pljuvao profesorku nezadovoljan zaključnom ocenom iz hemije, a snimak, koji je neko od učenika zabeležio mobilnim telefonom, postavljen je na sajt "Jutjub".

Učenik je profesorku napao pošto mu nije dozvolila da pogleda ocene u dnevniku. Nasilnik je pokušao da otme dnevnik, a pošto mu to profesorka nije dozvolila, udarivši ga rukom, počeo je da je pljuje i šamara.

Ostali učenici u razredu su mirno posmatrali raspravu i sukob, a tek pošto je nasilnik udario profesorku, reagovala su trojica učenika.

Ombudsman: Nadzor nad radom škole

Republički zaštitnik građana Saša Janković najavio je danas da će prekontrolisati rad nadležnih u srednjoj školi "Nikola Tesla" u Sremskoj Mitrovici gde je učenik na času izudarao profesorku.

Janković je u saopštenju najavio da će, paralelno sa postupkom koji je pokrenulo Tužilaštvo, prekontrolisati da li je u radu rukovodstva škole i lica zaduženih za bezbednost bilo propusta, odnosno da li su nakon incidenta odgovorni bez odlaganja preduzeli sve što zakon zahteva u takvim situacijama.

"Deklarativne izjave o borbi protiv nasilja u školama pored preventnivnih aktivnosti moraju biti praćene i konkretnim merama u svakom slučaju nasilja. Ti slučajevi se ne smeju zataškavati niti svoditi na pitanje disciplinske odgovornosti učenika ili nastavnog kadra", izjavio je zaštitnik građana.

Prema njegovim rečima, javna je tajna da se u školama o nasilju ćuti zbog imidža škole ili školskih rukovodilaca, kao i zbog toga što štetne posledice ukazivanja na nasilje često osete žrtve nasilja ili oni koji na problem ukazuju.

"To se mora promeniti i tolerisanje nasilja mora označiti kao problem velik najmanje toliko koliko i sam čin nasilja", ocenio je Janković.

Najavljeno je da će zamenica zaštitnika građana Tamara Lukšić-Orlandić sutra izvršiti nadzor nad radom škole u Sremskoj Mitrovici i organa unutrašnjih poslova.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Radovanović: Učenika batinaša na sud (VIDEO)

Izvor: Mondo, 21.Jun.2009, 23:35

Državni tužilac zahteva hitnu reakciju tužilaštva u Sremskoj Mitrovici i pokretanje sudskog postupka protiv učenika srednje tehničke škole u tom gradu koji je brutalno tukao profesorku.

Nastavak na Mondo...

Ministarstvo: Nasilnik će biti isključen iz škole (video)

Izvor: 24sata, 22.Jun.2009

Miljković, međutim, kaže da to neće uticati na disciplinski postupak koji je pokrenut neposredno nakon incidenta koji se dogodio u utorak 16. juna. "Incident koji je šokirao školu, ovaj sremski grad i čitavu javnost, mora biti osvetljen sa svih strana", rekao je Miljković.

Nastavak na 24sata...

Prosvetna inspekcija o incidentu

Izvor: RTV Pink, 23.Jun.2009, 18:43

Postupak protiv nastavnice i učenika u srednjoj školi u Sremskoj Mitrovici. . . Prosvetna inspekcija zatražila pokretanje disciplinskih postupaka protiv nastavnice hemije i učenika u srednjoj školi u Sremskoj Mitrovici. .

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.