Milosavljević: Ukida se monopol na uvoz goriva od 2011.

Izvor: Blic, 29.Mar.2010, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milosavljević: Ukida se monopol na uvoz goriva od 2011.

Ministar trgovine i usluga Srbije Slobodan Milosavljević izjavio je danas da će od 1. januara 2011. godine biti liberalizovano tržište naftnih derivata u Srbiji.

"Izjava premijera od pre nekoliko dana bila je jasna i nedvosmislena, 1. januara 2011. se otvara tržište", izjavio je Milosavljević na konferenciji u organizaciji Nacionalnog saveta za konkurentnost.

Ministar je rekao i da su udruženja trgovaca naftnim derivatima podnela Komisiji za zaštitu konkurencije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prijavu protiv Naftne industrije Srbije (NIS) zbog zloupotreba monopolskog položaja na tržistu naftnih derivata.

Učesnici konferencije su ocenili da je ukidanje monopola jedan od uslova za povećanje konkurentnosti Srbije. Neophodni su i unapređenje infrastrukture, energetske efikasnosti i tržišta rada i dobara, ocenili su učesnici skupa.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji Meri Vorlik izjavila je da je očigledno da u Srbiji postoji konsenzus oko toga da je sada pravi trenutak da se preduzmu koraci da potrebni za poboljšanje konkurentnosti Srbije.

"Srbija može ponovo zauzeti ulogu jednog od najvećih pokretača ekonomskog rasta Balkana", istakla je ambasadorka i dodala da su potrebni hrabrost i odlučnost da se to ostvari, ali da će nagrada biti veći izvoz, investicije i nova radna mesta.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Srbije Oliver Dulić je izjavio da je strah administracije od preuzimanja odgovornosti jedan od razloga što postoje problemi u prenosu prava korišćenja u pravo vlasništva nad zemljištem.

"Lakše im je da odbace zahtev i prebace ga na drugi stepen odlučivanja", rekao je Dulić.

Ministar prostornog planiranja je najavio i da bi do maja trebalo da bude usvojen prostorni plan Srbije, kao "krovni plan" za sve ostale. Prema rečima Dulića, to bi trebalo da olakša i ubraza donošenje prostornih planova i na drugim nivoima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.