Milosavljević: Nije bilo lekarske greške u slučaju Natalije Tešić

Izvor: Politika, Tanjug, 03.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milosavljević: Nije bilo lekarske greške u slučaju Natalije Tešić

Četvrto opštinsko tužalaštvo radi na slučaju smrti devojčice koju su lekari DZ „Novi Beograd” dva puta vraćali na kućno lečenje

Ministarstvo zdravlja juče je saopštilo da nije bilo propusta u lečenju Natalije Tešić, koja je preminula prošle subote od bakterijskog meningitisa za koji su lekarke u ogranku Doma zdravlja „Novi Beograd” u Bloku 44 prvobitno mislile da je infekcija respiratornih organa. Slučaj šesnaestomesečne Natalije Tešić tako >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sada prelazi u ruke tužilaštva. Ministarstvo zdravlja završilo je inspekcijski nadzor i vanrednu proveru kvaliteta stručnog rada u novobeogradskom domu zdravlja i Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, gde je beba preminula.

Tomica Milosavljević, ministar zdravlja, izjavio je da su poštovane predviđene stručne procedure tokom postavljanja dijagnoze i lečenja preminule devojčice, ali da su konstatovani ozbiljni propusti u medicinskoj dokumentaciji Doma zdravlja „Novi Beograd”. Iako se ne navodi o kakvim je propustima reč, sumnju da nešto nije u redu sa medicinskom dokumentacijom krajem prošle nedelje iznela je i majka devojčice, koja je rekla medijima da su podaci u zdravstvenom kartonu njene kćerke prepravljani i da je dodato da je obavljen neurološki pregled i urađena leukocitarna formula, što, kako je istakla majka, nije tačno.

Zbog organizacione odgovornosti direktorke Doma zdravlja, načelnika službe za zdravstvenu zaštitu dece i omladine i eventualno drugih odgovornih lica od gradonačelnika Beograda, Dragana Đilasa, Ministarstvo zdravlja zahteva ispitivanje i kažnjavanje nadležnih iz medicinske ustanove iz koje je, inače, dete sa temperaturom od 40 stepeni dva puta vraćano kući, bez ikakve terapije i sa rečima da se radi o infekciji respiratornih organa. Gradonačelnik Đilas juče je ponovio da očekuje ostavku direktorke Doma zdravlja, primarijusa dr Katarine Vekić.

– Početak lošeg lečenja i propusti nastali su u njenoj ustanovi i mislim da je logično da u takvoj situaciji, ona podnese ostavku. Ako to ne uradi, onda ću ja kao gradonačelnik pokrenuti proceduru njene smene, jer je to tragična stvar, uništena je porodica, poslata loša poruka svim roditeljima u ovom gradu koji vode decu u domove zdravlja da treba da razmišljaju da se nešto loše ne desi i zbog toga onaj u čijoj ustanovi se to desilo više ne može da ostane na mestu direktora doma zdravlja – rekao je Đilas.

On je dodao da će se nadležni organi baviti utvrđivanjem konkretnih propusta lekara, koji su doveli do ovoga što se desilo, odnosno time da li su oni postojali i u kolikoj meri. Izveštaji Ministarstva zdravlja juče su dostavljeni Tužilaštvu radi ispitivanja krivično-pravne odgovornosti, kao i Lekarskoj komori Srbije radi ispitivanja etičke odgovornosti.

Četvrto opštinsko tužilaštvo u Beogradu tražilo je ranije od Ministarstva zdravlja da im dostavi kompletnu dokumentaciju vezanu za ovaj slučaj, kao i nalaz obdukcije koja je obavljena na VMA. Tužiteljka Biljana Radovanović, kaže za naš list da pre dobijanja izveštaja inspekcije i stručne komisije Ministarstva zdravlja tužilaštvo nije moglo da preduzima ništa i da je postupak tu jasan.

– Postoji određena procedura, koja je striktna i ovo što pišu novine, ovaj ili onaj kriv, to nas kao profesionalce ne bi trebalo da zanima. Kada dobijemo dokumentaciju moramo prvo da je pogledamo, da vidimo sadržaj izveštaja i šta su oni našli, pa tek onda odlučujemo šta dalje. Za odlučivanje o pokretanju postupka nemam nikakav rok, ali treba malo strpljenja javnosti da se sve uradi kako treba – izjavila je Radovanovićeva.

U Domu zdravlja „Novi Beograd” nisu mogle da se dobiju nikakve izjave, budući da im, juče popodne, zvanično saopštenje o nalazima inspekcije još uvek nije stiglo, bez čega nisu želeli bilo šta da komentarišu.

Šesnaestomesečna Natalija, koju su roditelji zbog visoke temperature tri puta dovodili u DZ „Novi Beograd”, tek prilikom trećeg dolaska kod lekara hitno je upućena u Tiršovu, da bi ubrzo po prijemu u Univerzitetsku dečju kliniku, 14. maja, pala u komu. Prognoze lekara bile su loše, budući da je organizam ubrzo zahvatila sepsa, otkazala je funkcija bubrega, a beba je priključena na aparate za održavanje vitalnih funkcija. Poslednji ispraćaj šesnaestomesečne Natalije je danas u 13 časova na Novom groblju u Beogradu.

Jelena Beoković

--------------------------------------------------------------------------

Dr Jovanović: Grad nema ovlašćenja u kontroli kvaliteta lečenja

Dr Dragana Jovanović, sekretar za zdravstvo grada Beograda, kaže da je ona još u petak uputila dopis direktorki Doma zdravlja „Novi Beograd” tražeći da joj dostavi izveštaj šta se dogodilo u slučaju lečenja male Natalije Tešić.

– Koliko sam upoznata, budući da sam na odmoru izvan Beograda, direktorka DZ „Novi Beograd” je dostavila traženi izveštaj Sekretarijatu. Treba biti pažljiv u ovakvim slučajevima i ne treba čovek da se oko nekoga ogreši dok se sve ne ispita. Ako se utvrdi da je posredi lekarska greška, onda onaj ko je pogrešio treba i da odgovara – istakla je dr Dragana Jovanović.

Ona objašnjava da oni i u ovom slučaju mogu da budu samo posmatrači, jer iako su gradu preneta osnivačka prava nad institutima, bolnicama i domovima zdravlja, nije i mogućnost nadzora nad njima.

– Gradu su data prava da ulažu u zdravstvene ustanove, ali ne i da kontrolišu kvalitet pružanja medicinskih usluga. To je anomalija, nešto što nije normalno. Pokušala sam da promenim takav sistem i da osnujem odsek koji će se baviti kvalitetom rada u bolnicama i domovima zdravlja. Međutim, moja zamenica Božica Novanović, inače član stranke G 17 plus, napravila je primedbe na predlog te moje sistematizacije a ujedno i dopis gde se kaže da to potpada pod nadležnost Ministarstva zdravlja i da mi ne možemo time da se bavimo – smatra dr Dragana Jovanović.

Ona dodaje da je definitivno neophodno svakodnevno dežurstvo obe dečje klinike, jer bi tada roditelji vodili bolesnu decu u onu najbližu, i ne bi morali da proputuju pola grada da bi stigli do one koja toga dana prima pacijente i samim tim gubili dragoceno vreme.

D. D. K.

[objavljeno: 03/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.