Milionski posao dali firmi koja nije postojala

Izvor: Blic, 26.Apr.2011, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milionski posao dali firmi koja nije postojala

NOVI SAD - Vojvođanski sekretarijat za obrazovanje obezbedio je sumnjivim konkursom stranoj firmi „WDW Soft“ višemilionski vredan posao. Ova firma dobila je pravo da raspolaže i kontroliše školsku bazu podataka o učenicima, roditeljima i nastavnom osoblju, što joj omogućava da, primera radi, roditeljima putem SMS-a pruža informacije o učenicima i da sve to naplaćuje.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić doneo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je rešenje kojim je zabranio dalju obradu podataka o ličnosti u ovoj takozvanoj Centralizovanoj školskoj bazi podataka. Sada je na potezu tužilaštvo jer ima osnova i za podizanje krivične prijave protiv nadležnih u državnim institucijama.

Poverenik je naložio Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje i firmi „WDV Soft" da odmah zatvore sve pristupe bazi podataka iz lokalnih i spoljnih mreža, a da u roku od 10 dana brišu iz navedene baze podataka podatke o ličnosti za ukupno 200.271 lice (učenika, roditelja, nastavnog i vannastavnog osoblja).

Kako „Blic" saznaje, firma „WDW Soft" pobedila je na konkursu iako u to vreme uopšte nije ni postojala, niti je bila registrovana u Srbiji. Takozvani pozivni konkurs bio je prošlog juna, a firma je registrovana tek naknadno, pošto je dobila posao.

Opširnije u štampanom izdanju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.