Izvor: Glas javnosti, 02.Feb.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milion i po dinara za čišćenje smeća

GORNJI MILANOVAC - Da bi gornjomilanovački kraj u narednom periodu mogao više da se okrene razvoju turizma, za šta ovde postoje izvanredni geografski i istorijski preduslovi, iz opštinske kase je izdvojeno 1,5 miliona dinara za uklanjanje divljih deponija kojih ima i u gradskim i u seoskim sredinama.

- Prema popisu divljih deponija koji su zajednički izradili Odeljenje za inspekcijske poslove i Ekološka kancelarija, na teritoriji opštine Gornji Milanovac registrovano je čak 126 >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << divljih smetlišta, od čega ih je 22 u gradu i 104 u seoskim naseljima. Ako hoćemo da se ozbiljno bavimo turizmom, ali i zbog zaštite životne sredine, sva divlja smetlišta moraju biti uklonjena, a zemljište na kojima su bile deponije rekultivisano. Do sada je očišćeno 14 smetilišta, kao što je smetlište na lokaciji „Brezak“ u Pranjanima gde je bilo hiljadu kubika otpada rasutog na površini od oko jednog hektara, ali predstoji nam veliki i skup posao uklanjanja preostalih divljih deponija- istakao je Slobodan Lazović, organizator poslova u oblasti ekologije.

Lazović je dodao da je uklanjanje postojećih deponija deo posla koji će biti završen u dogledno vreme, ali da ih očekuje još veći posao u pogledu edukacije građana o načinu uklanjanja otpada.

Deo poslova na uklanjanju divljih i sprečavanja formiranja novih deponija poveren je Javnom komunalnom preduzeću koje je u protekloj godini postavilo kontejnere u 40 sela, koje redovno izvozi na gradsku deponiju „Vujan“, a značajan doprinos dala je i nevladina organizacija „GM optimist“ koju čine mladi i koja je samo u prošloj godini očistila deset divljih deponija.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.