Mihajlović: Svi moramo da radimo na edukaciji

Izvor: Akter, 05.Sep.2014, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: Svi moramo da radimo na edukaciji

Povećana bezbednost u saobraćaju prvi je prioritet resornog ministarstva, a strateški cilj je da do 2020. godine nijedno dete ne sme da pogine u saobraćaju

Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović, koja je i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture, u autorskom tekstu za magazin "Auto Bild" kaže da su prethodnim vladama formirana mnoga tela da bi se bavila ovom problematikom, ali su postojala samo na papiru, nijedno, podseća, nije zaživelo.

“Zato sam >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << insistirala da članovi novoformiranog Tela za koordinaciju bezbednosti saobraćaja na putevima budu ministri, jer je problem bezbednosti pitanje svih nas i svih resora, a ne samo saobraćaja”, navela je ona. Ministarka je dodala da je za manje od mesec dana usvojena saobraćajna politika u delu povećanja bezbednosti i dogovoreno da se učini sve da u okviru predmeta Građansko vaspitanje, koje deca imaju kao izborni predmet u osnovnim školama, bude i tema “Šta znaš o saobraćaju“.

Naša deca, ističe ministarka, danas ginu kako zbog naše nepažnje i nesmotrenosti, tako i zbog nepoštovanja pravila i zakona.

“Svaka povreda i svaki život koji se izgubi u saobraćajnim nesrećama odgovornost je svih nas. Vlada i Ministarstvo stvaraju uslove, zakone, pravila i vrše kontrolu, ali svi mi kao roditelji, članovi porodica, prijatelji, građani, a naročito mediji, moramo da radimo na edukaciji i upozoravamo na opasnosti”, navela je.

Srbija, smatra Mihajlović, ne sme dozvoliti da je u oblasti saobraćaja tretiraju kao jednu od najnebezbednijih zemalja u Evropi, što ona danas jeste, niti kao zemlju u kojoj su troškovi povređivanja i smrti najviši u Evropi.

U Srbiji je, naime, samo u prvih pet meseci ove godine, u saobraćaju nastradalo 189 ljudi, uključujući i petoro dece mlađe od 14 godina.

“Ne smemo da dozvolimo da ono što je najvrednije, a to je ljudski život, naročito onih koji su u njega tek zakoračili, bude prekinut, jer smo za volan seli pripiti, razgovarali mobilnim telefonom tokom vožnje ili smo, jednostavno, vozili brže od dozvoljenog ograničenja. Ne smemo nikad dozvoliti da nam deca ne budu vezana, iako sede na zadnjim sedištima, jer sekund nepažnje može da učini naše živote nepodnošljivim”, navela je ministarka.

Za bezbednost u saobraćaju, dodala je, Srbiji su potrebni bezbedni putevi, bezbedna prevozna sredstva i bezbedni vozači.

“U svakom od ovih segmenata biće promena i verujem da ćemo do kraja godine imati i inoviran Zakon o bezbednosti saobraćaja, koji će uvesti dodatne mere bezbednosti putnika u saobraćaju, kao i bezbednosti dece”, kaže Mihajlović.

Najavila je da njeno ministarstvo zajedno sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, intenzivno priprema određene predloge i sprovodi aktivnosti na poboljšanju signalizacije i boljem obeležavanju prelaza na mestima gde državni put odvaja školu od naselja.

Kao Ministarstvo, iniciraćemo i potpisivanje Protokola o lepom ponašanju u vožnji, jer od toga zavise ljudski životi, najaila je takođe ministarka Mihajlović istakavši, međutim, da statistika ukazuje da zakoni nisu dovoljni već da svako od učesnika u saobraćaju treba da promeni shvatanje o tome šta znači biti učesnik u saobraćaju.

“Moramo menjati i svoje navike i razbiti stereotipe o uzrocima saobraćajnih nezgoda. Saobraćajne nesreće nisu ni slučajnost ni nužnost, već posledica grešaka u sistemu, koje je moguće otkloniti”, tvrdi Mihajlović.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Strateški cilj da deca ne ginu u saobraćaju"

Izvor: Mondo, 05.Sep.2014

Povećana bezbednost u saobraćaju prvi je prioritet resornog ministarstva, a strateški cilj je da do 2020. godine nijedno dete ne sme da pogine u saobraćaju bilo da kao pešak, u automobilu ili kao biciklista, poručila je Zorana Mihajlović..Foto: Beta, Miloš Miškov..Potpredsednica  i ministarka...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.