Meštani spasli mladog beloglavog supa

Izvor: Blic, 16.Avg.2010, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meštani spasli mladog beloglavog supa

Dvojica meštana jednog sela kod Ljubovije, spasla su iz reke Trešnjice beloglavog supa starog nekoliko meseci, potvrdio je danas agenciji Beta Vlado Dodović iz valjevskog Centra za prirodne resurse "Natura", koji brine o koloniji tih ptica.

Kako su utvrdili rendžeri "Nature", Radoje Sajić i Miloje Mladenović odbranili su juče ujutru mladog orla od psa lutalice, koji ga je napao i zajedno sa njim upao u Trešnjicu.

Beloglavi supovi u kanjonu Trešnjice su najsevernija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kontinentalna kolonija u Evropi, a kolonije beloglavog supa u Srbiji nalaze se i u klisurama reka Uvac i Mileševka, o kojima takođe brine Zavod zazaštitu prirode Srbije

"Taj beloglavi sup je mlad, još uvek nije 'najbolji letač', pa se posle poletanja sa krova ribnjaka u Trešnjici spustio pored reke posle nekoliko stotina metara. Tu ga je pas napao i naterao da pobegne u reku", rekao je Dodović agenciji Beta.

Mladi orao se oporavlja u zaseoku Grčići, u Gornjoj Trešnjici, kod Bobana Vučićevića, koji brine o koloniji beloglavih supova u kanjonu Trešnjice. Tu će biti nekoliko dana, a onda će biti prstenovan i pušten u rezervat.

Dodović kaže da u kanjonu Trešnjice ima 14 gnezdećih parova beloglavog supa, koji su izveli 11 mladunaca. Jedan od tih mladunaca je i orao kojeg su spasli meštani iz Gornjoe Trešnjice, kod Ljubovije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.