Meštani sela Topli Do protiv gradnje mini-hidroelektrane

Izvor: RTS, 07.Sep.2019, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meštani sela Topli Do protiv gradnje mini-hidroelektrane

Meštani staroplaninskih sela i ekolozi već dve godine pokušavaju da spreče izgradnju derivacionih mini-hidroelektrana. Pre tri dana, posle najave da će investitor početi izgradnju mini-hidroelektrane kod sela Topli Do, meštani i aktivisti pokreta "Odbranimo reke Stare planine", postavili su barikade i proglasili vanredno stanje na toj planini.
Svi prilazi Toplom Dolu, selu u parku prirode Stara planina, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << blokirani su. U selo se može samo peške. Dežurstva na barikadama su danonoćna.

"Svi pristupi Toplom Dolu su pokriveni našim stražama. Može on da pokuša, ali proći neće sigurno", navodi Tomislav Pančić iz saveta MZ sela Stare planine.
Nebojša Ilić ističe da stavljanje reka u tunele i cevovode predstavlja katastrofalno uništenje najfinijeg prostora ovog dela Stare planine.
U parku prirode Stara planina meštani i aktivisti pokreta "Odbranimo reke" postavili su upozorenja, kojima investitorima poručuju da ovde nisu dobrodošli.
"Pozivamo sve institucije i ustanove da se probude, da ne spavaju više i da shvate da se ovde zaista radi o jednom zločinu i da mi nećemo preći preko toga i da nećemo dozvoliti gradnju mini-hidroelektrane", poručuje Milica Ilić iz pokreta "Odbranimo reke Stare planine".
Investitor Dragan Josić navodi da ima sve dozvole za gradnju hidroelektrane. Smatra da policija i tužilaštvo štite demonstrante i ne poštuju zakon.
"Blokade javnih saobraćajnica oko sela Topli Do gde njihove jedinice patroliraju sa sekirama u rukama, paljenje kuće molotovljevim koktelima u kojima su trebali da budu smešteni radnici, kao i pretnje smrću preko društvenih mreža koje mi upućuju mogu samo da podvedem pod terorizam, nikako pod proteste", navodi Josić. 
Ministarstvo Zaštite životne sredine smatra da treba zabraniti izgradnju derivacionih mini-hidroelektrana u zaštićenim prirodnim dobrima poput parka prirode Stara planina, pa se ekolozi i meštani nadaju hitnom usvajanju novih planova i izmena Zakona o zaštiti životne sredine.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Straže, barikade, incidenti na Staroj planini zbog derivacionih hidroelektrana

Izvor: JuznaSrbija.info, 07.Sep.2019

Na Staroj planini u selu Topli Do, koje pripada nacionalnom parku, meštani danima organizuju danonoćne straže da bi sprečili investitora da uđe u selo i započne radove na izgradnji male hidroelektrane, za koje mu uskoro ističe građevinska dozvola...Zapaljena kuća u kojoj je, prema tvrdnjama...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.