Izvor: Blic, 09.Sep.2009, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesarović: Politika neće uticati na izbor sudija

Predsednica Vrhovnog suda Srbije, koja je i na čelu Visokog saveta sudstva, Nata Mesarović ocenila je danas da se posle opšteg izbora sudija u srpskom pravosuđu više neće skrivati oni kojima tu nije mesto.

Visoki savet sudstva izabraće samo one koji su nezavisni, nepristrasni, stručni i ugledni u svojoj sredini, naglasila je Mesarović u izjavi Tanjugu, napominjući da politika i političari neće imati udela u izboru sudija.

"Nećemo tragati i proveravati kog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sudiju je na funkciju koju obavlja dovela neka partija, nego kakvi su njegovi rezultati i da li je on dostojan da obavlja tu funkciju", istakla je Mesarović u pauzi savetovanja Trgovinskih sudova u Lepenskom viru.

Ona je navela da je u toku razvrstavanje ukupno 5.050 prijava na konkurs za izbor sudija, pošto su neki od kandidata konkurisali na dva ili više mesta, kao i da će do kraja septembra Visoki savet početi sa razmatranjem prijava i ispunjenosti uslova za izbor. Prema njenim rečima Visoki savet će se pridržavati zakonom propisanog roka za izbor sudija, a to je 1. decembar i prvo će biti izabrane sudije Kasacionog suda, budućeg najvišeg suda u državi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.