Među najprivlačnijima Geografski, Biološki...

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 25.Jun.2010, 07:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Među najprivlačnijima Geografski, Biološki...

BEOGRAD - Na fakultetima u Srbiji juče je završen drugi dan prijavljivanja budućih brucoša za upis, a deo visokoškolskih ustanova Univerziteta u Beogradu popunio je ovogodišnju kvotu još u toku prekjučerašnjeg dana. Tako je na Fakultetu bezbednosti, veoma popularnom poslednjih godina, 480 kandidata predalo dokumenta prvog dana, a upisna kvota je 390 brucoša, 150 budžetskih i 240 samofinansirajućih.

Za svih pet studijskih programa na Geografskom fakultetu vlada veliko interesovanje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << kao i prošle godine. Dokumenta je predalo 10 odsto više kandidata od potrebnog broja. Taj fakultet planira da upiše 140 budžetskih i 170 samofinansirajućih studenata.

Budući studenti Biološkog fakulteta podneli su u sredu 170 prijava i, zaključno s jučerašnjim prijavnim danom biće popunjena upisna kvota od 230 mesta. Za studije prava prijave je prvog dana predalo gotovo 800 kandidata. Pravni fakultet je spreman da upiše 600 budžetskih i 900 samofinansirajućih studenata. Interesovanje mladih već tradicionalno vlada i za ekonomiju. Prekjuče je dokumenta za indeks Ekonomskog fakulteta predalo oko 1.000 kandidata, a upisna kvota je 1.350 mesta. Prijave za upis predaju se još danas, a prijemni ispiti održaće se od 28. do 30. juna, u zavisnosti od fakulteta.

Datume objavljivanja rang-liste kandidata koji su položili prijemne ispite i rokove za žalbu objaviće svaka visokoškolska ustanova na oglasnoj tabli. Uz prijavu, na uvid se podnose originalna dokumenta, a predaju se fotokopije svedočanstava iz sva četiri razreda srednje škole, diplome o završenom maturskom ispitu i dokaz o uplati nadoknade za polaganje prijemnog ispita. Kandidati će biti rangirani na osnovu uspeha iz srednje škole i rezultata sa prijemnog ispita.

Maksimalan broj poena koji kandidat može da osvoji je 100, uspeh iz srednje škole "nosi" najviše 40 bodova, dok se na prijemnom ispitu može prikupiti najviše 60 poena, odnosno 80 bodova za kandidate na ispitu za proveru školnosti i sposobnosti na ustanovama iz umetnosti.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.