Medijski projekti bez konkurencije

Izvor: Politika, 17.Feb.2015, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medijski projekti bez konkurencije

Za sufinansiranje medijskih projekata u Kraljevu do poslednjeg dana nije pristiglo ni desetak predloga, pa će malo izdvojenog novca po svoj prilici biti dovoljno ili čak previše

Kraljevo – Da li su kriterijumi bili strogi ili su novinari ostali bez ideja? U svakom slučaju, na prste se mogu izbrojati projekti sa kojima su se vlasnici medija u Kraljevu javili na prvi konkurs raspisan za sufinansiranje realizacije tih zamisli kojima bi trebalo da potpomognu razvoj demokratije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kulture, privrede, unaprede ljudska prava, pravnu državu...Tako je kada je reč o projektima pristiglim preko gradske pisarnice, a pošto je rok tek istekao, čeka se još dan, dva na poštare. No, svi su izgledi da će i ono malo izdvojenog novca biti dovoljno. Reč je o svega 14,5 miliona dinara za ove svrhe, što predstavlja tek 0,5 odsto od ukupnog budžeta grada Kraljeva. Gradska vlast je zbog toga, prilikom planiranja budžeta, bila kritikovana i od opozicije i od novinara, ali se može desiti da ta kritika bude i bezrazložna.

–Mi nismo mogli da izdvojimo više. Bilo je preporuka da to bude čak dva odsto od budžeta, što je oko 60 miliona. Potajno smo razmišljali da nekim budućim rebalansom izdvojimo još, ali videćemo sada koliko se novca traži – kaže Tomislav Ilić, gradonačelnik Kraljeva.

Možda su na ovako skromnu zainteresovanost uticali i kriterijumi konkursa. Traži se potvrda o upisu u registar medija, u evidenciju Agencije za privredne registre, potvrda o frekvenciji, a tu je i uslov da račun medijske kuće nije u blokadi... To nam potvrđuju i oni koji su konkurisali, poput Zorana Nikolića, vlasnika elektronskog izdanja ,,Kraljevačkih novosti” tvrdeći da je „ovo, ipak, korak dalje u regularnosti i opravdanosti utroška novca za podršku određenim medijima, jer je ranije bilo mnogo ’odokativne’ raspodele budžetskih para za ove svrhe”.

– Bilo je tu minulih godina i lažnih predstavljanja kako bi se dobile neke pare, a pošto se taj novac delio bez propisane procedure i kriterijuma, to niko nije proveravao. Slažem se da je ovo napredak, ali ima i manjkavosti. Recimo, neće biti uvažen kriterijum koji se tiče gledanosti, slušanosti, tj. veličine područja kojeneka TV pokriva... Mi smo konkurisali sa tri projekta, jer imamo TV, radio i novine, ali nismo u konkursu našli oblast poljoprivrede. Želim da kažem da je raspisani konkurs uopštenog sadržaja, bez prilagođavanja području na kome javnost informišemo, a o tome je moralo da se vodi računa. Uz ovaj konkurs trebalo je raspisati i oglas za usluge direktnih prenosa gradske skupštine, pošto se već godinama daje svima, onako, da se neko ne ljuti. Zato to budžet nepotrebno košta trostruko više, tj. usluga se plaća za sve tri ovdašnje televizije po stotinak hiljada dinara – tvrdi Violeta Simović, vlasnica TV Kraljeva, radija i novina ,,Ibarske novosti”.

Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić upoznat je sa ovim primedbama. Najavio nam je i moguće poništenja konkursa, posebno ,,zbog toga što je izostavljeno navođenje medijske podrške u oblasti poljoprivrede, a to je za ovaj kraj veoma značajno”.

Imamanjkavosti i nevolja prilikom početničke primene takozvanog projektnog sufinansiranja medija u Kraljevu. Ipak, verujemo da bi poništenje konkursa situaciju tek zakomplikovalo, jer sigurno ne bi naišlo na odobravanje onih koji su konkurisali, a značilo bi i produženje roka za podelu novca koji za pojedine medije znači i ,,lek” za opstanak.

M. Dugalić

objavljeno: 18.02.2015

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.