Medicinske sestre hit među mladima

Izvor: Politika, 04.Jul.2014, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medicinske sestre hit među mladima

Visoku zdravstvenu školu strukovnih studija želi da upiše čak 2.000 kandidata, a Medicinski fakultet oko 1.000. – Na glumi upisano 10 brucoša, a bilo 340 kandidata

Sam finiš prijavljivanja na fakultete i visoke škole u Srbiji je u prvi plan, posle menadžera, izbacio – bele mantile. Ubedljivo najviše maturanata u Srbiji stalo je u red za indeks Visoke zdravstvene škole strukovnih studija, a neočekivano veliki broj prijavljenih je i na Mašinskom i Matematičkom fakultetu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
– Ove godine imamo više kandidata nego prošle, prijavljeno je oko 2.000 mladih. Najpopularnije su strukovne medicinske sestre, gde će biti čak četiri kandidata na jedan indeks, kao i strukovni medicinski radiolozi, gde je tri kandidata na jedno mesto – kaže za naš list predsednik Upisne komisije ove škole Jovan Stanković.

Na Medicinskom fakultetu u Beogradu do sada je prijavljeno 850 kandidata, ali očekuju da na kraju bude 1.000 prijava, dok je na medicini u Novom Sadu već drugog dana bilo 1.000 kandidata.

Prodekan za nastavu Stomatološkog fakulteta Ljiljana Tihaček-Šojić kaže da je prošle godine bilo 637 prijavljenih, ali da ove godine očekuju više, budući da prijave traju i danas.

Neočekivano interesovanje mladi su pokazali i za indeks Mašinskog fakulteta, gde je 856 kandidata. Dekan Milorad Milovančević je ovaj broj nazvao neverovatnim i rekao da poziva sve maturante da budu inženjeri, jer je to potrebno Srbiji.

Najviše kandidata u istoriji Fakulteta organizacionih nauka prijavljeno je ove godine – čak 1.651, kao i na Matematičkom fakultetu gde je do sada konkurisalo 1.019 kandidata.

Na ETF-u takođe kažu da interesovanje nikad nije bilo veće, a prijavljeno je 1.164 kandidata. Ekonomski fakultet želi da studira 1.216 mladih, a arhitekturu 441. Na Fizičkom fakultetu je najviše maturanata konkurisalo za teorijsku fiziku (66), zatim za primenjenu (34), opštu (25), meteorologiju (29).

– Imamo 30 odsto prijava više nego prošle godine. Neverovatno je interesovanje za turizam, gde je za 80 mesta konkurisao 171 kandidat, tako da će borba za mesto na ovom smeru biti tesna – kaže dekan Geografskog fakulteta Dejan Filipović

Više od hiljadu mladih želi i indeks Fakulteta političkih nauka. Na FPN-u su najpopularnije studije novinarstva i socijalne politike i socijalnog rada, gde je po 285 prijavljenih.

Do 14 časova juče, na Filološkom fakultetu podneto je 1.614 prijava, na Pravnom fakultetu 1.620, na Filozofskom 1.218, na Fakultetu bezbednosti čak 815, što je takođe najviše kandidata ikada na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Na Građevinskom fakultetu je do sada konkurisalo oko 550 budućih brucoša, na Biološkom oko 309, na Saobraćajnom 561, Tehnološko-metalurškom 392, a na Hemijskom fakultetu 235.

Predaja dokumenata je na većini fakulteta predviđena i danas. Na naše pitanje ko ostavlja prijavljivanje za poslednji čas, na Biološkom fakultetu objašnjavaju da mnogi maturanti dolaze iz unutrašnjosti, a pošto je u ponedeljak provera znanja, onda gledaju da spoje vikend i što manje vremena budu u Beogradu, jer je smeštaj veliki problem.

Iduće nedelje startuju prijemni ispiti, prema rasporedu objavljenom za svaki fakultet i školu posebno, a prvi rezultati biće poznati već krajem nedelje.

Na Fakultetu dramskih umetnosti provera znanja je već završena, a iduće sedmice je podela brucoških indeksa. Ovde je bilo žestoko kao i svake godine, posebno na glumi, gde je primljeno samo 10 studenata, a konkurisalo je čak 340.

S. Gucijan

objavljeno: 05.07.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Mladi biraju bele mantile ali i...

Izvor: B92, 05.Jul.2014, 15:33

Beograd -- Sam finiš prijavljivanja na fakultete i visoke škole u Srbiji je u prvi plan, posle menadžera, izbacio - bele mantile...Ubedljivo najviše maturanata u Srbiji stalo je u red za indeks Visoke zdravstvene škole strukovnih studija, a neočekivano veliki broj prijavljenih je i na Mašinskom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.