Medicinska pomagala propisivaće lekari specijalisti

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 17.Feb.2011, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medicinska pomagala propisivaće lekari specijalisti

BEOGRAD - Lekari specijalisti moći ce od 1. marta da propisuju naloge za medicinsko-tehnička pomagala koja se obezbeđuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, a ne samo izabrani lekari, kako je do sada bio slučaj, najavila je portparol Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RZZO) Sanja Mirosavljević.

Ona je rekla da je, umesto dosadašnje prakse, po kojoj je izabrani lekar propisivao sve vrste pomagala, na osnovu mišljenja lekara specijaliste, izmenama Pravilnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << o medicinsko tehničkim pomagalima predviđeno da pomagala propisuje lekar odgovarajuće specijalnosti na novom obrascu.

Ona je kazala da će pomagala moći da propisuju specijalisti fizikalne medicine, ortopedi, stomatolozi, neurolozi i neurohirurzi i da će to pojednostaviti procedure izdavanja proteza, ortoza, stomatoloških nadoknada u određenim slučajevima i invalidskih kolica.

"Izabrani lekar će na na obrascu lekarskog recepta, ubuduće propisivati pomagala koja imaju kratke rokove trajanja i koja se uglavnom izdaju u apoteci", kazala je Mirosavljevićeva, dodajući da je izmenama Pravilnika utvrđeno da mišljenje lekara specijaliste ne može da bude starije od 12 meseci.

Obrazac za propisivanje pomagala važi 90 dana od dana izdavanja od lekara specijaliste, a recept koji propisuje izabrani lekar važiće 30 dana od dana propisivanja.

Izabrani lekar moći će da propisuje i kreme za negu kože, najviše četiri za godinu dana, kao i "paste za ispune neravnina", najviše dve za godinu dana.

"Izabrani lekar propisuje samo prvi put na osnovu mišljena specijaliste i neće više biti neophodno da osiguranik donosi mišljenje specijaliste kako bi dobio neophodno pomagalo", kazala je Mirosavljevićeva.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.