Markoviću odlikovanje britanske kraljice

Izvor: RTS, 12.Dec.2014, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Markoviću odlikovanje britanske kraljice

Britanski ambasador u Srbiji Denis Kif uručio je danas odlikovanje kraljice Elizabete Druge istoričaru i profesoru Slobodanu Markoviću.

Ambasador Velike Britanije je prilikom uručenja Kraljičinog odlikovanja MBE izjavio da je Marković tu čast zaslužio zbog svoje dugogodišnje predanosti unapređenju istraživačke i naučne saradnje i promociji akademskih odnosa Srbije i Velike Britanije.

"Kada bi me neko pitao da predstavim Markovića, to bi bio veoma komplikovan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zadatak. On je istoričar, predavač, naučnik, istraživač, diplomata, svestran, inteligentan, posvećen dobrobiti svoje zajednice", rekao je Kif.

Britanski ambasador je dodao da je više stotina mladih iz Britanije, Srbije i regiona dobilo mogućnost da unapredi znanje i kontakte kroz različite studijske programe koje je Marković organizovao.

"To je trajno nasleđe njegovog rada", rekao je ambasador.

Kraljičino odlikovanje MBE je najviše odlikovanje koje je neki građanin Srbije primio u poslednjih desetak godina.

Marković je izjavio da odlikovanje britanske kraljice predstavlja priznanje njemu, ali i drugim ljudima koji su se bavili britansko-srpskim odnosima.

"Odlikovanje vidim kao uvod u ostala istraživanja i nastavak uspostavljenih veza koje su počele tokom Drugog svetskog rata, kada su najčuveniji univerziteti kao što su Oksford i Kembridž primili veliki broj srpskih studenata", rekao je Marković.

On je ukazao da se u godini kada je dobio ovo priznanje obeležava i stogodišnjica početka Prvog svetskog rata i postojanja društava koja promovišu britansko-srpsko prijateljstvo.

Marković je istakao da nije toliko bitno da su Srbija i Britanija bili vojni saveznici, nego da je mnogo bitnije da su obični ljudi iz Britanije reagovali tako što su sakupili ogromnu pomoć za Srbiju koja se meri desetinama miliona funti preračunato na današnju vrednost, kao i da su mnogi životi spaseni zahvaljujući medicinskim radnicima koji su došli iz Britanije.

"Mislim da je pred nama dalji razvitak tih odnosa na obrazovnom i kulturnom planu", kazao je Marković.

Svečanosti koja je povodom uručenja odlikovanja organizovana u rezidenciji britanskog ambasadora prisustvovali su članovi njegove porodice, brojne kolege, profesori na Fakultetu političkih nauka, šef Delegacije EU u Srbiji i bivši britanski ambasador Majk Davenport, Aleksandar i Katarina Karađorđević i drugi gosti.

Marković je magistarske studije iz istorije završio na Kembridžu i jedan je od najaktivnijih članova mreže britanskih diplomaca čivning, u regionu Zapadnog Balkana. Od 2012. godine je i naučni saradnik pri departmanu Londonske škole ekonomije i političkih nauka.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.