Izvor: Danas, 02.Mar.2016, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marjanović: Pokazivanje nepoverenja prema NVO

Beograd - Nakon brojnih konsultacija i dve pauze Skupština Srbije na predlog resornog parlamentarnog odbora skinula je sa dnevnog reda aktuelne sednice predlog liste kandidata za članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, koje su predložile nevladine organizacije. NVO su kao kandidate za REM predložile direktora Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM) Milana Antonijevića i psihološkinju Snežanu Stojanović Plavšić.

- S obzirom da Skupština Srbije nije prihvatila >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << da se po hitnom postupku razmatra ta tačka dnevnog reda, predlažemo skupštini da je povuče sa dnevnog reda. Lista kandidata ostaje u skupštinskoj proceduri i biće na nekoj od narednih sednica" - kazala je poslanica Srpske napredne stranke Dušica Stojković, koja je i uputila predlog za hitnu sednicu tog odbora. Sednici je prisustvovalo samo deset poslanika vladajuće većine, a predsedavao je zamenik predsednika odbora Aleksandar Jugović.

Predsednica Odbora za kulturu i informisanje Vesna Marjanović istakla je da niko iz opozicije nije pozvan na sednicu i da je time povređen Poslovnik. Ona je nešto ranije u skupštinskom holu podelila i svoja saznanja sa novinarima.

- Poslanici većine tražiće od Odbora za kulturu i informisanje da povuče listu kandidata za članove REM-a koje su predložile nevladine organizacije. Pripremaju se potpisi većine za sazivanje hitne sednice Odbora za kulturu kako bi taj odbor kao predlagač povukao listu kandidata za članove REM-a koje su predložili NVO, rekla je Marjanovićeva.

Inače, iako je sednica parlamenta bila zakazana za 10 sati, dnevni red je utvrđen pet sati kasnije, nakon dve pauze i ukazivanja opozicije da je vladajuća većina suočena sa nedostatkom kvoruma. Na dnevnom redu je inače 11 tačaka, a između ostalog, i Predlog zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave, koji je podnela Vlada Srbije, Predlog autentičnog tumačenja pojedinih odredbi Zakona o privatizaciji, koji je podneo Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine, kao i Predlog odluke o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, koji je podneo Visoki savet sudstva.

Stević: Gasi li se srpski list "Jedinstvo"

Poslanik SPS-a Zvonimir Stević pitao je juče Ministarstvo kulture i informisanja da li će jedini srpski list na KiM, "Jedinstvo", biti ugašen i koje će mere preduzeti da se to ne dogodi? Poslanik socijalista napomenuo je da je vlada osnivanjem ustanove "Panorama", upravo zbog opstanka lista "Jedinstvo" našla pravo rešenje i pokazala da je prepoznala državni interes i značaj ovog lista za Srbe na KiM. On je dodao da se priča o gašenju "Jedinstva", da su se sindikat i novinari "Panorame" u nekoliko navrata pismeno obraćali nadležnim organima i da nisu dobili nikakav odgovor.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.