Manjak krvi, uprkos uspešnoj akciji

Izvor: B92, 14.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manjak krvi, uprkos uspešnoj akciji

(FoNet)

Beograd -- I pored stalnog apela na građane da daju krv, tražnja tokom leta je mnogo veća nego što Institut uspeva da prikupi.

Do jula je Institut za transfuziju raspolagao sa trodnevnim rezervama, a od početka avgusta te rezerve su prepolovljene. U Institut se "sliva" sva krv koju mobilne jedinice prikupe na terenu po Srbiji. Kada dođe u Institut, krv se obrađuje i testira, a onda prosleđuje Urgentnom centru i bolnicama kojima je najpotrebnija.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Trenutno, u frižiderima za čuvanje krvi popunjene su samo police sa pozitivnim krvnim grupama.

"Nezgoda sa tom krvlju koju imamo je distribucija po krvnim grupama, jer najviše imamo O+ krvi, a - nažalost - trebovanja koja imamo za krv i krvne produkte su uglavnom A grupe i negativnih grupa", kaže Bojana Erić, transfuziolog u Institutu za transfuziju Urgentnog centra.

Institut trenutno raspolaže sa svega 600 jedinica krvi, što su rezerve za jedan i po dan. Da bi bolnički centri radili bez pritiska, potrebne su petodnevne zalihe. Ovako, Institut je primoran da obezbedi krv samo za životno ugrožene pacijente.

"Što se samog odziva tiče, iako je na terenu u subotu bilo pet ekipa Instituta, prikupljeno je samo 174 jedinice, i to uključujući jednu veliku akciju koju smo imali u Guči. Dakle, priliv je manji od realnih potreba", kaže Gordana Antuljeskov, PR Instituta za transfuziju krvi.

Nadležni objašnjavaju da su letnji meseci inače poznati kao period kada se javlja manje dobrovoljnih davalaca. Međutim, potražnja je ista tokom cele godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.