Mamograf od sutra opet u funkciji

Izvor: B92, 11.Okt.2010, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mamograf od sutra opet u funkciji

Beograd -- Pregledi mobilnim mamografom koji je kamenovan tokom jučerašnjih nereda biće nastavljeni sutra, najavili su iz Instituta za onkologiju.

Život u prestonici se, nakon jučerašnjeg divljanja huligana, polako vraća u normalu.

Pravdajući se odbranom porodičnih vrednosti i protivljenjem Paradi ponosa, ekstremisti nisu birali mete. Lomili su žardinjere, palili kontejnere, napadali sedišta političkih stranaka, uništavali vozila gradskog prevoza.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Njihova meta bio je i mobilni mamograf u čijim prostorijama, zbog nanete štete, lekari danas nisu mogli da obavljaju planirane preglede.

Mobilni mamograf u kom se dnevno pregleda oko 100 osoba danas ne radi. Pacijentkinje na pregled moraju da sačekaju do sutra, dok šteta ne bude otklonjena i dok se ne počisti srča koja u potpunosti prekriva pod ovog vozila.

I građani i zdravstveni radnici šokirani su saznanjem da se na meti huligana našla i zdravstvena institucija.

Prilikom obilaska mamografa, državna sekretarka Ministarstva zdravlja izrazila Nevena Karanović izrazila je nevericu jer su, kako je rekla, u Srbiji narušene konvencije koje vladaju i u najtežim ratovima, a to je da se zdravstvene ustanove ne napadaju.

"Veoma je potresna ta slika koju sam videla i veoma me uznemirava pitanje šta je sve te mlade ljude nateralo da do ovoga uopšte dođe”, kaže ona.

Direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Zoran Rakočević ne razume motive za napad na mamograf.

"To što ima oznaku B92 ja ne znam zašto se vezuje za povećan rizik uništavanja ovakvih stvari. Moram da kažem da nije bilo B92 i Ministarstva zdravlja koji su pratili tu akciju, ne bi ovaj mobilni mamograf bio instaliran i ne bi bio u posedu zdravstvenog sistema Srbije sigurno još niz godina. B92 je bila kuća koja je iznela ovu akciju”, podseća on.

U neredima su stradale i prostorije Demokratske stranke u kojima su smesteni server i arhiva.

Kompjuteri demokrata neko vreme neće raditi, a u čišćenju spaljenih dokumenata radnicima vodovoda pomažu i dobrovoljci iz opštinskih odbora demokrata.

Osim nekoliko razlupanih izloga, srče i rasturenih žardinjera, dan posle divljanja huligana, centar Beograda, skoro da ne odaje utisak jučerašnjeg haosa, ali Beograđani su, kako kažu, ogorčeni zbog prizora koji je poslat u svet.

Milion evra štete

Da bi se grad vratio u prvobitno stanje nakon jučerašnjeg huliganskog rušenja centra grada, Beograđani će iz svog džepa morati da izdvoje milion evra.

Tokom nereda u Beogradu uništeno je više od 700 uličnih kontejnera, a štetu je pretrpeo i znatan broj semafora i znakova za saobraćajnu signalizaciju, tako da je ukupna procenjena materijalna šteta veća od 12 miliona dinara, kažu u javnim komunalnim preduzećima.

U JKP "Gradska čistoća" navode da je uništeno 300 visećih korpi, 250 đubrijera, a zapaljeno je i uništeno 300 kontejnera, čija će sanacija koštati 10 miliona dinara.

Radnici tog preduzeća očistili su oko 30 kubika cigala, kamenja i ostalog đubreta u parku Manjež, na trgu Slavija, ulici kralja Milana, Bulevaru kralja Aleksandra, kao i u ulicama oko Hrama svetog Save i Kalenić pijace.

Stanje je u većem delu grada normalizovano posle dva sata od nereda, a generalno pranje ulica nastavljeno je i tokom noći, dok je čišćenje i zamena oštećenih kontejnera i korpi u toku.

Tokom nasilja uništen je i znatan broj semafora, lanterni, dekorativnih stubića, kao i stubova sa saobraćajnim znakovima, rekao je direktor signalizacije u JKP "Beograd put" Dragan Bunčić.

Prema njegovim rečima, ukupna šteta je dva miliona dinara i svi oštećeni semafori biće popravljeni, tako da će za tri dana sve biti vraćeno u prethodno stanje.

Gradsko-saobraćajno preduzeće saopštilo je da je tokom nereda oštećeno sedam vozila, dok je do sada procenjena materijalna šteta veća od 3,5 milona dinara.

Dva autobusa, koji su vozili na liniji 25 i 26 i tri tramvaja sa linija 2 i 7, demolirani su kamenicama.

Dva trolejbusa koja su se kretala ka Slaviji potpuno su uništena, nakon što su u njih uleteli huligani i nasilnički izbacili putnike i vozače napolje, a zatim otkačili trole i pustili ih niz Makenzijevu ulicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.