Mama mija, kako je lepa Srbija

Izvor: Politika, 23.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mama mija, kako je lepa Srbija

Loznica – Prepuni utisaka posle petodnevnog boravka u Vukovom zavičaju, učenici i profesori srednjoškolskog centra „Polo Romani” iz italijanskog grada Kazalmađore danas kreću put Apeninskog poluostrva. U Loznici su bili dočekani i ugošćeni kao najrođeniji, pa su se oni kojima je ovo bio prvi boravak u Loznici uverili u istinitost priča o srpskom gostoprimstvu. Povrh svega, sunčano i toplo vreme je upotpunilo utisak o lepotama Tršića, Tronoše i banje Koviljače, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a posetili su i Novi Sad.

Za italijanske srednjoškolce i njihove profesore bio je organizovan i prijem u gradskoj kući a prisustvovali su i nastavi u lozničkoj gimnaziji. Inače, gosti iz Kazalmađora su bili smešteni u porodicama svojih lozničkih vršnjaka, koje su ih tako ugostile da su neki od njih u (polu)šali rekli kako se neće ni vraćati u Italiju! Toliko puta se tokom proteklih pet dana čulo „gracija” da je neko, u šali, pitao znaju li gosti još neku reč na italijanskom...

– Neverovatno je kako su se svi trudili da nam ugode. Ljudi su vrlo ljubazni, velikodušni i gostoljubivi. Još jednom se pokazalo da mladi imaju zajednička interesovanja, da vole da se zabavljaju, slušaju muziku i steknu nove prijatelje. Kada su prošle godine učenici lozničke gimnazije dolazili kod nas upoznao sam Radoslava Pantića i tražio sam da dođem kod njega. Jedva čekam proleće da vaši učenici opet dođu u Italiju – kaže nam Luka Bjanki, dodajući da je Srbija veoma lepa zemlja a ovdašnje devojke još lepše.

Sara Felini je po drugi put posetila Loznicu i kaže da obožava našu zemlju. Posle prvog dolaska je svim prijateljima govorila da treba da dođu u Loznicu i neki od njih su to sada i učinili.

I gosti i domaćini jedinstveni su u oceni da saradnja dve škole i dva, od prošle godine bratska, grada odlično napreduje. Osim međusobnog upoznavanja dve kulture, običaja i školskih sistema, stvaraju se prijateljstva koja će, tvrde, biti očuvana i učvršćena.

S. Trifunović

[objavljeno: 24/10/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.