Malovićeva: Bez dugih suđenja

Izvor: B92, Tanjug, 29.Sep.2010, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malovićeva: Bez dugih suđenja

Beograd -- Suđenja u Srbiji neće trajati duže od dve godine kada reforma pravosuđa bude završena, izjavila je ministarka pravde Snežane Malović.

Ona je dodala i da će izrada novog seta pravosudnih zakona, koja je u toku, skratiti i izvršenje sudskih presuda, ali i doprineti ukupnoj efikasnosti pravosuđa.

Na okruglom stolu o reformi pravosuđa, koju je organizovao Savet Evrope, predstavljen je i izveštaj evropskih stručnjaka o dosadašnjem toku reforme. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Suđenje Andriji Draškoviću i Aleksandru Goluboviću za ubistvo Zvonka Plećića koje je završeno posle 10 godina ili suđenje za smrt šesnaestogodišnjeg Nikole Kovačevića koje je okončano nakon pet godina uskoro bi mogli da budu retki primeri iz prošlosti srpskog pravosuđa.

Prema najavi ministarke pravde Snežane Malović, tome će doprineti reforma pravosuđa i novi zakoni, koji će sprečiti odugovlačenje suđenja.

"Postupci će ubuduće trajati najviše do godinu dana u krivičnim i dve godine u parničnim materijama, što je standard i u drugim evropskim zemljama. Ujedno i problem dugog trajanja izvršenja sudskog postpuka će usvajanjem izmena i dopuna ZIP koji se očekuje uskoro biti uspešno rešen. Srbija više neće biti zemlja u kojoj se na izvršenje čeka oko 500 dana, dok u EU traje najduže 30 do 40 dana.”

Ovo je samo jedan od odgovora na preporuke stručnjaka Saveta Evrope koji su analizirali reformu srpskog pravosuđa i izneli niz nedostataka. Na 70 strana teksta, oni su preporučili da se popune kapaciteti u sudovima, ali i u Visokom savetu sudstva i Državnom veću tužilaca, preispita izbor sudija i tužilaca i eventualno odluči o novom postupku, sprovedu obuka i usavršavanje radnika i poveća transparentnost u radu.

"Pravosuđe mora da bude samostalno i potpuno osposobljeno za upravljanje pravosuđem, upravljanje budžetom i daljim razvojem samostalnosti, nezavisnosti, transparentnosti i efikasnosti pravosuđa", objašnjava zamenica šefa kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Nađ Ćuk.

Predsednica VSS Nata Mesarović je u svom izlaganju stavku po stavku pobijala navode o nedostacima reforme, koje su naveli stručnjaci SE, posebno po pitanju transparentnosti.

"Prihvatam sugestiju SE, ali smatram da je VSS u svom radu bio transparentan, u smislu održavanja konferencija za štampu, izdavanja saopštenja, objavi na net stranici saveta, sve što je savet radio u ovom periodu, sva normativna akta koja je uradio savet, su urađeni javno", kaže ona.

Za razliku od ministarke i predsednice VSS, predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević smatra da je analiza SE puna oštrih kritika na račun sprovedene reforme, a posebno izbora sudija.

"Oni i sami kažu - ti nedostaci reizbora su toliko zatrovali pravosudni život u Srbiji da se ne može krenuti u dalje reforme ukolliko se ne popravi, i videli ste druge stvari i u pogledu tranparentnosti da su imali ozbiljnih primedbi. Ja ne primećujem da je na tom polju mnogo urađeno”, kaže Boljevićeva.

Izveštaj SE izrađen je u okviru projekta "Podrška reformi pravosuđa u Srbiji u skladu sa standardima Saveta Evrope".

Polazna osnova izveštaja je Nacionalna strategija reforme pravosuđa iz 2006. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.