Izvor: Blic, 21.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malim akcionarima oduzete akcije

Malim akcionarima oduzete akcije

Vrednost akcionarskog društva bila je blizu 500 miliona, a zadruge svega 62 miliona dinara. Verovatno je neko od moćnika rešio da tako obezvredi preduzeće i kupi ga budzašto, kaže Miloš Mudrinić, predstavnik malih akcionara

Poljoprivredno dobro i ergela 'Zobnatica' letos je pod vrlo čudnim okolnostima preregistrovano iz akcionarskog društva u zadrugu, čime je sprečena privatizacija.

- 'Zobnatica' nikada nije bila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zadruga. Od 1945. bila je vojna ergela, zatim državno, pa društveno poljoprivredno dobro, pa je od deoničarskog 1997. godine transformisano u akcionarsko društvo. Više od 200 malih akcionara, koji imaju 11,5 odsto akcija u 'Zobnatici', preregistracijom u zadrugu i promenom statusa ostalo je bez svog udela. Mi smo, kao radnici 'Zobnatice', kupovali akcije od plata, a sada smo pokradeni. Verovatno je neko od moćnika rešio da tako obezvredi preduzeće i kupi ga budzašto - priča za 'Blic' Miloš Mudrinić, predstavnik malih akcionara i bivši direktor 'Zobnatice'.

Prema Mudrinićevim rečima, preregistracija akcionarskog društva u zadrugu nezakonita je i predstavlja presedan. Uz to, ovo poljoprivredno dobro je preregistrovanjem u zadrugu drastično obezvređeno, jer je procenjena vrednost akcionarskog društva iznosila blizu 500 miliona dinara, a vrednost zadruge je sada oko 62 miliona dinara.

- Agencija za privredne registre načinila je niz propusta i nezakonit upis zbog čega smo uložili žalbu Ministarstvu privrede na ovakav upis, a protiv aktuelnog direktora 'Zobnatice' Andrije Raičevića, koji je izdejstvovao ovu nezakonitost, podneli smo krivičnu prijavu tužilaštvu u Subotici - kaže Mudrinić.

U Agenciji za privredne registre rečeno nam je da je direktor 'Zobnatice' podneo valjan zahtev za promenu pravne forme, odnosno preregistraciju iz akcionarskog društva u zadrugu.

- To je urađeno u skladu sa članom 92 Zakona o zadrugama, koji omogućava da se takva promena forme sprovede ako su preduzeće ili njegovi delovi nekada bili zadruga. Proveravali smo dokumentaciju i utvrdili da je 'Zobnatica' ranije bila zadruga i da ima osnova za takvu promenu - rečeno nam je u Agenciji.

O pravima malih akcionara i krađi njihovih akcija, u Agenciji ne žele da govore, pošto se smatraju nenadležnim.

- Mi smo nadležni za upis u registra, ovo preduzeće je podnelo urednu dokumentaciju, a žalba po tom predmetu razmatra se u Ministarstvu privrede - kažu u Agenciji.

- 'Zobnatica' nikada nije bila zadruga. Činjenica je da su 1963. dve male seoske zadruge - 'Mali Beograd' i 'Karađorđevo' pripojene 'Zobnatici', ali zato da bi opstale. To je falsifikovanje dokumentacije i krivično delo - tvrdi Mudrinić.

Žalba malih akcionara trenutno se razmatra u Ministarstvu privrede, koje je nadležno kao drugostepeni organ. Kako nam je rečeno u ovom ministarstvu, žalba ugroženih akcionara i zaštita njihovih prava ozbiljno se razmatra, a odluka će uskoro biti poznata.

Prema nezvaničnim saznanjima 'Blica', sporna registracija biće poništena, a slučaj 'Zobnatice' rešen u korist malih akcionara i zakona. Ovo inače nije jedini slučaj nezakonite preregistracije akcionarskog društva ili društvenog preduzeća u zadrugu sa ciljem odlaganja privatizacije i obezvređivanja preduzeća na koje su bacili oko pojedini moćnici. Upravo zbog još tri-četiri slična slučaja, u Ministarstvu privrede traži se način da se ovaj vid zloupotreba spreči izmenom Zakona o privrednim registrima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.