Mali Uroš – superheroj sa novim srcem

Izvor: RTS, 06.Maj.2018, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali Uroš – superheroj sa novim srcem

U Srbiji je urađena prva transplantacija srca kod dece. Sedamnaestogodišnji Uroš iz Šida, koji je pre transplantacije već imao tri operacije na srcu, oporavlja se u Kliničkom centru Srbije i za nedelju dana trebalo bi da bude otpušten na kućni oporavak.
Na licu osmeh, na grudima simbol super heroja, a u grudima Uroš ima novo srce. Zbog urođene srčane mane veći deo detinjstva nije proveo u školi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i sa drugovima, već u Institutu za majku i dete.

"Majicu mi je kupio lično Supermen. Kad sam čuo prave otkucaje srca, osećao sam se super, u rekordnom roku sam ušao u salu, brzo operisan, uplašen malo", navodi Uroš.
Dodaje da ni on ni njegovi roditelji nisu mogli da poveruju, kada su im rekli da imaju srce za preseđaivanje.
U sali Klinike za kardiohirurgiju Kliničkog centra Srbije pored Uroša sve vreme bio je i njegov lekar sa Instituta za majku i dete, doktor Prijić.
Završetak operacije s nestrpljenjem su iščekivali roditelji.
"Mi smo celu noć proveli u kolima ispred Kliničkog centra, nije nam padalo na pamet da idemo kući ili negde, jednostavno ostali smo da budemo stalno tu uz njega, što bliže njemu", objašnjava Uroševa majka.
Navodi da je najteže prošlo i da je Uroš sada rasterećeniji.
"Kada su sve druge mogućnosti iscrpljene, transplantacija srca je bilo jedino što je moglo da mu pomogne. U toku priprema, čekanja, njemu se stanje pogoršavalo do nivoa da su bili u pitanju dani. Na sreću, pojavio se organ", navodi doc. dr Svetozar Putnik, direktor Klinike za kardiohirurgiju KCS.
Na transplantaciju srca čeka oko 50 pacijenata 
Zbog toga što znaju da njihov sin ne bi bio živ da novo srce nije stiglo u poslednjem, ali pravom trenutku, i Uroš i njegovi roditelji pozivaju na potpisivanje donorskih kartica.
Uroš navodi da svi treba da budu humani, i da potpišu kartice.
"Svi treba da budu humani, da potpišu karticu i da doniraju, da se pomogne", poručio je Uroš.
"Mi ćemo prvi potpisati, nečiji život može da se produži ili više života, zavisi od organa koji mogu da se upotrebe", navodi Uroševa majka.
U ovom trenutku, na transplantaciju srca čeka oko 50 pacijenata.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.