Makedonija uvela nova ograničenja za izbeglice

Izvor: Akter, 07.Mar.2016, 10:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija uvela nova ograničenja za izbeglice

Makedonske vlasti uvele su dodatna ograničenja za izbeglice koje žele da pređu grčko-makedonsku granicu, pa sada puštaju samo one iz gradova koji su zahvaćeni ratom

 Najmanje 25 izbeglica utopilo se kod obale Turske, pokušavajući da se domognu Grčke, dok su makedonske vlasti uvele dodatna ograničenja za izbeglice koje žele da pređu grčko-makedonsku granicu.

Turska obalska straža je uspela da spase 15 migranata kod priobalnog grada Didim u jugozapadnoj Turskoj, >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << javila je agencija Anadolija.

Među poginulima je troje dece, navela je agencija Dogan, preneo je AP.

Istovremeno, zvaničnici grčke policije objavili su da su makedonske vlasti uvele dodatna ograničenja za izbeglice koje žele da pređu grčko-makedonsku granicu, pa sada puštaju samo one iz gradova koji su zahvaćeni ratom.

To praktično znači da ljudi iz sirijskog grada Alepo mogu da pređu, ali oni iz glavnog grada Damaska ili iračke prestonice Bagdada ne mogu, navodi AP.

To je najnoviji potez Makedonije u cilju smanjenja priliva izbeglica u tu zemlju.

Predstavnik UNHCR u Makedoniji Ljubinka Brasnarska potvrdila je za AP nova ograničenja i kritikovala takvu odluka.

"To nije u redu. Svima koji dolaze iz Sirije treba međunarodna zaštita. Takvu odluku mogu da donesu samo druga kompetentna međunarodna tela, a ne pogranične vlasti", kazala je ona, dodajući da ne može da objasni takav potez.

Makedonska policija je saopštila da se Irak i Sirija smatraju zemljama koje nisu bezbedne i da "ako neka od zemalja na ruti uvede nove restrikcije, onda ćemo mi biti primorani da razmotrimo mogućnost da isto primenimo na makedonsko-grckoj granici, što uključuje i zabranu ulaska za migrante iz određenih oblasti".

Zvanično Skoplje sada dnevno pušta veoma mali broj izbeglica, usled čega se na području izbegličkog kampa na grčkoj strani, u Idomeniju, "nagomilalo" 13.000 do 14.000 izbeglica.

Grčka policija je saopštila da je u periodu od šest sati u subotu do šest sati u nedelju grčko-makedonsku granicu prešlo 240 izbeglica.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.