„Majka hrabrost”: Lekarke nisu poštovale stručne procedure

Izvor: Politika, 09.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Majka hrabrost”: Lekarke nisu poštovale stručne procedure

Provera kvaliteta stručnog rada izvršena bez uzimanja izjava majke i bake preminule bebe, koje su bile prisutne tokom pregleda

Prilikom pregleda šesnaestomesečne Natalije Tešić, koja je preminula 30. maja na Univerzitetskoj dečjoj klinici, 11. i 13. maja u ogranku Doma zdravlja „Novi Beograd” u Bloku 44, nisu poštovane predviđene stručne procedure, navodi se u saopštenju Građanske inicijative „Majka hrabrost”. Potpisnici saopštenja ističu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da je Komisija za vanrednu proveru kvaliteta stručnog rada, koju su činili prof. dr Borisav Janković, šef katedre pedijatrije na beogradskom Medicinskom fakultetu, i doc. dr Predrag Minić, načelnik službe za ispitivanje i lečenje bolesti pluća na Institutu za majku i dete, navela u svom izveštaju predviđene tri stručne procedure za postupanje sa detetom koje ima visoku temperaturu – prebrojavanje leukocita u krvi, prebrojavanje apsolutnog broja neutrofila u krvi i pregled sedimenta urina.

„Opis postupanja dr Zagorke Radović-Krstić i dr Lidije Manić tokom pregleda Natalije Tešić (dat u tačkama A1 i A2 izveštaja) jasno pokazuje da su od tri predviđene stručne procedure, pomenute lekarke ispoštovale samo jednu: prebrojavanje leukocita u krvi”, navodi se u saopštenju.

Udruženje „Majka hrabrost” ističe i da je „uprkos tvrdnji izveštaja da je komisija uzela pismene izjave učesnika u lečenju” provera kvaliteta stručnog rada izvršena bez uzimanja izjava majke i bake preminule bebe, koje su bile prisutne tokom pregleda deteta. Izveštaj, tako, ne uzima u obzir tvrđenja majke i bake deteta da je bebi samo pregledano grlo i poslušana pluća, bez ikakve provere meningalnih znakova, piše u saopštenju, već se navodi samo da je u elektronskoj dokumentaciji za oba pregleda upisano da su meningalni znaci bili negativni, kao i da isti zapis ne postoji u zdravstvenom kartonu.

Saopštenjem se juče oglasio i Dom zdravlja „Novi Beograd”. U njegovom obraćanju javnosti navodi se da lekari i predstavnici svih sindikata te zdravstvene ustanove ne dozvoljavaju direktorki da, pre zvaničnih izveštaja, podnese ostavku, koju je od nje u nekoliko navrata tražio Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda. Zaposleni su podržali direktorku prim. dr Katerinu Vekić na sastanku proširenog stručnog kolegijuma i predstavnika svih sindikata, tražeći depolitizaciju zdravstvenog sistema. Od Tomice Milosavljevića, ministra zdravlja, Lekarske komore i Srpskog lekarskog društva zatraženo je da se zaustavi progon zdravstvenih radnika, uvede zaštitnik prava zdravstvenih radnika i definiše pojam lekarske greške.

„Medijski haos, koji je dirigovan od političkih struktura, doprinosi otvorenom neprijateljstvu i nepoverenju prema svim zdravstvenim radnicima”, piše u saopštenju, uz napominjanje da je u ovom trenutku skoro nemoguć rad u službama Doma zdravlja „Novi Beograd” i da je nezadovoljstvo i nepoverenje pacijenata veoma izraženo.

J. B.

[objavljeno: 09/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.