Magični broj zdravlja  0-3-5-140-5-3-0

Izvor: Politika, 19.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Magični broj zdravlja 0-3-5-140-5-3-0

Lekari savetuju: nula cigareta, tri kilometra šetnje dnevno, krvni pritisak ispod 140, pet obroka dnevno i nivo holesterola niži od tri

Do dobrog zdravlja uz pomoć magičnog broja, jedinstven je recept koji je građanima upućen sa nedavno održanog simpozijuma kardiologa „Kardiologika” u Vršcu, koji je okupio je više od 500 domaćih i stranih lekara.

Magični broj zdravlja je 0-3-5-140-5-3-0 i ustanovljen je kao moto Evropskog udruženja kardiologa, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koje je postavilo cilj da 2050. godine niko mlađi od 65 godina ne oboli od srčanih bolesti ili ne dobije moždani udar, istakao je akademik dr Miodrag Ostojić, kardiolog.

Prvi broj, nula, odnosi se na broj cigareta koji nas vodi do zdravlja. Dakle, prvi preduslov da sačuvamo srce i mozak od infarkta i šloga jeste da ne pušimo, a sledeći broj nas podseća da svakoga dana treba da prošetamo ili prepešačimo tri kilometra. U magičnom broju je sadržana i cifra 140 – preporuka da svoj gornji krvni pritisak uvek održavamo na vrednostima ispod 140 milimetara živinog stuba. Naredni broj upućuje nas na važnost pet redovnih obroka u ishrani, u kojoj treba da budu zastupljeni voće i povrće. Dr Ostojić je podsetio i da je veoma važno da vodimo računa o nivou rizičnog holesterola u krvi, koji ne sme da pređe iznos tri. Poslednja nula u magičnom broju od nas traži da nismo debeli, da nemamo šećernu bolest, kao i da vodimo računa o pred-dijabetesnom stanju.

Profesor dr Petar Seferović, kardiolog, naveo je da svaki peti čovek u svetu umire od srčane insuficijencije, odnosno srčane slabosti, a svaki četvrti muškarac stariji od 60 godina doživeće infarkt miokarda. Oko 40 odsto bolesnika koji odlaze u penziju imaju dijagnozu arterijske hipertenzije, odnosno povišene vrednosti krvnog pritiska.

Simpozijum održan u Vršcu organizovao je „Hemofarm”, odnosno organizaciona jedinica „Hemofarm Kardiologika”, a značajan je kao vid kontinuirane medicinske edukacije velikog broja naših lekara koji se sreću sa drastičnim porastom kardiovaskularnih oboljenja.

Sve veći problem, čulo se, predstavlja i takozvani metabolički sindrom, skup više rizika kod jedne osobe. Tako su donedavno najvećim faktorima rizika smatrani visok krvni pritisak i pušenje, ali sada se neizostavno dodaju još tri koja mogu da dovedu do neke od srčanih bolesti : gojaznost, neuravnotežen nivo holesterola i povišen šećer u krvi. Svi rizici zajedno čine metabolički sindrom.

Simpozijumu su prisustvovali i mnogobrojni gosti iz inostranstva, među kojima je bio i doktor Filip Cao,profesor Univerziteta Stenford u San Francisku, koji je ukazao na značaj insulinske rezistencije, odnosno stanje koje prethodi dijabetesu tipa 2, a koje može da dovede do pogoršanja opšteg stanja pacijenata i do infarkta ili moždanog udara.

O. Popović

[objavljeno: 20/03/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.