MUKE PENZIONERA Traže popuste na protezu, lek, sahranu...

Izvor: Blic, 10.Jul.2015, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUKE PENZIONERA Traže popuste na protezu, lek, sahranu...

Sindikat penzionera „Nezavisnost“ traži od Vlade Srbije da penzionerima smanji račune za struju i vodu, ali i da im omogući jeftinije lečenje i prevoz.

U pismu upućenom premijeru Aleksandru Vučiću i ministru za rad Aleksandru Vulinu sindikat zahteva mere kojima bi se penzionerima obezbedili popusti u javnim preduzećima i državnim institucijama. Kako se navodi u nedavnom dopisu, penzioneri od države traže 12 povlastica sa popustima od 10 do 50 odsto. Prvi zahtev je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jeftinija struja za 10 odsto, a slede zahtevi za popuste na lekove, poreze, banje...

Povlastice bi trebalo da važe najkraće dok je na snazi smanjenje penzija. Sindikat traži i da popusti važe retroaktivno i da im se refundiraju svi ti troškovi od novembra prošle godine, kada su prvi put smanjena primanja penzionera. Jedan od zahteva je i da se cene komunalija i prevoza zamrznu tokom umanjenja penzija.

- Penzioneri nas svakodnevno zovu i govore o pukom preživljavanju i nemogućnosti da plate osnovne životne potrebe. Žale se i da im cele porodice često žive samo od penzije. Zato bi po hitnom postupku trebalo doneti privremene mere i pomoći penzionerima - navodi se u pismu.

Miloš Grabundžija iz sindikata „Nezavisnost“ kaže da sve više penzionera moli da im se pomogne.

- Penzioneri su dugo žrtve tranzicionih mera, a one su postale drastične sa smanjenjem penzija. Više od trećine penzionera prima ispod 15.000 dinara, i to teško može da se izdrži - navodi Grabundžija.

Slično mišljenje deli i Momo Čolaković, potpredsednik vladajućeg PUPS.

- Osim jeftinijih komunalija, penzionerima bi trebalo dati jeftinije banje, zimnicu, ogrev... Posebno danas kada su im primanja smanjena - kaže Čolaković.

U Ministarstvu za rad kažu da su „sa pažnjom analizirali zahteve penzionera i da će ih imati u vidu u slučaju donošenja vanrednih mera za zaštitu njihovog položaja“. Ti popusti za 1,7 miliona penzionera koštali bi državu oko 300 miliona evra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.