MODS upozorava na političku zloupotrebe dece

Izvor: RTS, 07.Mar.2019, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MODS upozorava na političku zloupotrebe dece

Mreža organizacija za decu Srbije upozorila je političke stranke na obavezu poštovanja Konvencije o pravima deteta UN i zaštitu dece od političkih zloupotreba. Traže od medija da ne ustupaju prostor prilozima koji su u suprotnosti sa duhom ratifikovanih kodeksa i konvencija.
U saopštenju Mreže organizacija za decu Srbije (MODS), koja okuplja 101 organizaciju za ostvarivanje, zaštitu i promociju prava >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << deteta, izražena je zabrinutost zbog učestalog i neadekvatnog pojavljivanja dece u medijima i političkim aktivnostima.

Podsećajući da je organizacija Prijatelji dece Srbije, članica MODS, 1993. godine objavila Kodeks deca i mediji, polazeći od Konvencije o pravima deteta UN koju je ratifikovala i Srbija, MODS naglašava da je deo tog dokumenta i Kodeks o zaštiti dece od političkih zloupotreba.
Taj kodeks su, naglašava MODS, tada prihvatile skoro sve političke stranke, obavezujući se da neće delovati među maloletnicima i d ih neće uključivati u svoje aktivnosti.
Mediji su se obavezali da neće ustupati vreme i prostor za priloge suprotne slovu i duhu tih kodeksa, podseća MODS i ukazuje da Kodeks deca i mediji predstavlja "pravila ponašanja medija u odnosu na decu koji treba, ne samo da štite prava deteta, nego i da doprinesu obrazovanju odraslih i dece o pravima deteta".
Mediji su se potpisivanjem Kodeksa obavezali da će se kritički odnositi prema nepoštovanju prava deteta bez obzira sa koje strane ono dolazilo, ističe u saopštenju MODS.
Kodeks 
Kodeks, kako se navodi, sadrži i jasne preporuke o načinima kako da deca budu zaštićena od neprimerenih i uznemiravajućih sadržaja – devijantnog ponašanja, scena nasilja, eksploatacije – a da će u slučaju učešća dece u programima, sem saglasnosti roditelja biti poštovano pravo deteta da se izjasni o tome da li želi da učestvuje.
Naglašavamo da je od izuzetne važnosti da mediji štite identitet i privatnost dece u slučajevima koji mogu da dovedu do stigmatizacije deteta i dugoročnih negativnih posledica po dete, i da svojim delovanjem nikako ne dovode u opasnost život i zdravlje dece, poručuje u saopštenju.
Mreža organizacija za decu Srbije i Prijatelji dece Srbije, 26 godina kasnije, pozivaju i podsećaju sve političke i medijske aktere u našem društvu da poštuju dete i pravo deteta na detinjstvo, prevshodno vodeći računa o tome "šta je najbolji interes deteta" i kako da ispune društvene obaveze da "deca rastu i misle slobodno i samostalno okružena ljubavlju, poverenjem i tolerancijom".
Pozivaju medije i političke stranke da se ponovo upoznaju sa tekstom Kodeksa deca i mediji, naglašavajući da su ostvarivanje i zaštita prava deteta, prava na život, na zdravlje, dostojanstvo, zaštitu identiteta i privatnosti "primarna misija svakog društva i svakog odgovornog pojedinca u njemu".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.