MAKS 2019: Detaljno smo pregledali Mi-35M i Mi-35P

Izvor: TangoSix.rs, 20.Sep.2019, 08:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MAKS 2019: Detaljno smo pregledali Mi-35M i Mi-35P

Na međunarodnom avio-kosmičkom salonu MAKS 2019, ruska kompanija ‘’Ruski helikopteri’’ prikazala je, što na statičkoj izložbi, što u letu, sve moguće tipove helikoptera koje trenutno može da ponudi na svetskom tržištu, počevši od najmanjeg, lakog višenamenskog Ka-226 pa sve do najnovije verzije najvećeg helikoptera na svetu – Mi-26.
Pošto će Srbija u narednih nekoliko meseci postati deseti korisnik (uključujući i Rusiju) desantno-jurišnog helikoptera Mi-35M, nama >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << je svakako to bila jedna od najinteresantnijih letelica koja se mogla videti kako na zemlji tako i u vazduhu. Skoro svi helikopteri koji su bili izloženi na delu statike  rezervisanoj sa kompaniju ‘’Ruski helikopteri’’ su učestvovali i u letačkom programu, što je bio slučaj i sa Mi-35M.
Fabrički helikopter “Rosvertola“ Mi-35M ev. broja 2302 / Foto: Živojin Banković Dovoljno municije / Foto: Živojin Banković Kompanije ‘’Rosvertol’’ iz Rostova na Donu, koja proizvodi Mi-35M, i ovoga puta je kao i 2017. izložila svoj fabrički primerak Mi-35M evidencijskog broja 2302 ali sada u modernizovanoj varijanti i ofarbanog u novu atraktivnu maskirnu digitalnu šemu. Na helikopteru kao i oko njega su bila postavljena ubojna sredstva koje ovaj tip može da koristi.
Fugasna avio-bomba FAB-250 i sistem Strelec sa raketamaa vazduh-vazduh Igla-S / Foto: Živojin Banković U prvom planu nevođena raketa S-13L kalibra 122 mm, iza nje lanser B13L1 / Foto: Živojin Banković Prsten koji služi za prigušenje vibracija u helikopteru, montira se na noseći rotor / Foto: Živojin Banković Među njima su bile protivoklopne rakete 9M120-1 Ataka-VM, sistem ‘’Strelec-VM’’ sa raketama vazduh-vazduh 9M342 Igla-S, petocevni lanseri B13L1 nevođenih raketa S-13 kalibra 122 mm koja ima naziv ‘’Tulumbas’’, dvadesetocevni saćasti lanseri B8V-20 nevođenih raketnih zrna S-8 kalibra 80 mm kao i fugasne avio-bombe FAB-250. Zanimljivo je i da je pored naoružanja bio izložen i prsten koji služi za prigušenje vibracija koji se montira na noseći rotor.
Modernizovani helikopter označen kao Mi-35P / Foto: Živojin Banković Osim Mi-35M koji predstavlja sasvim novu generaciju dobro poznatog helikoptera Mi-24, na MAKS-u su prikazane i dve verzije osavremenjenog Mi-24. Oba paketa modernizacije su veoma obimna, prvu je prikazala kompanija ‘’Rosvertol’’ koja je u razvoju nove verzije sarađivala sa moskovskim helikopterskim zavodom MVZ koji nosi ime M. L. Milja, reč je o helikopteru koji je na MAKS-2019. predstavljen kao modernizovani Mi-24P, a u suštini se, pošto je pre svega namenjen izvozu, označava kao Mi-35P kako je i prvi put prikazan na prošlogodišnjem vojno-tehničkom forumu ‘’Armija-2018’’. Mi-35P se kao i Mi-35M mogao videti i na statici i u letu ali nije imao solo letački nastup.
Iako helikiopter nosi oznaku Mi-35P tu je dvocevni rop 23 mm u pokretnoj nosnoj tureli što je odlika helikoptera Mi-24VP, Mi-24VM i Mi-35M / Foto: Živojin Banković Ova modernizacija se pre svega odnosi na elektronsku opremu i naoružanje a iskorišćena su iskustva kao i pojedini sistemi sa verzije Mi-35M. Na novom modernizovanom Mi-24P (Mi-35P) odnosno fabričkom helikopteru sa evidencijskim brojem 1108, uočljivo je veoma slično, gotovo isto rešenje postavljanja novog osmatračko-nišanskog sistema.
Na pojedinim ruskim forumima smatra se da to izvorno nije helikopter Mi-24P već Mi-24VP koji takođe kao i Mi-35M ima pokretnu nosnu turelu NPPU-23 sa dvocevnim topom GŠ-23 kalibra 23 mm. Podsetimo Mi-24P ima teški dvocevni top GŠ-30K koji je montiran ispod kabine na desnom boku prednjeg dela helikoptera. Ipak u reklamnom materijalu turela NPPU-23 se navodi kao deo dorada koje su izvršene na helikopteru što može da znači da se to nudi kao izmena za starije verzije Mi-24.
Optoelektronski sistem GOES-321MK na helikopteru Mi-35P / Foto: Živojin Banković Međutim za razliku od Mi-35M na kome se obično nalazi osmatračko-nišanski sistem OPS-24N sa optoelektronskim sistemom GOES-324, ovde je primenjen OPS-24N-1L sa optoelektronskim sistemom GOES-321MK sa termovizijom 3. generacije, kolor TV kamerom visoke rezolucije i laserskim daljinomerom. Osim nove optoelektronike modernizovani Mi-35P je dobio i kompleks navigacije i elektronske indikacije KNEI-24E-1, nišansko-računarski sistem PrVK-24-2, autopilot PKV-8-35, višenamenske kolor donje prikazivače i mogućnost integracije protivoklopnih raketa 9M120-1 Ataka-VM ali i drugih još savremenjih PO raketa.
Deo sistema za samozaštitu helikoptera montiran na krajnjim potkirlnim nosačima / Foto: Živojin Banković Protivoklopne rakete 9-A-4172K Vihr-1, trenutno najmodernije ruske operativne rakete te klase / Foto: Živojin Banković Na krajevima krila koja su ostala istog razmaha kao kod ranijih verzija Mi-24, montirani su kontejneri u kome se nalazi deo sistema za samozaštitu helikoptera. Još jedna velika novina viđena na ovogodišnjem MAKS-u jeste novi protivoklopni raketni kompleks 9K121M Vihr-M (NATO oznaka AT-16 Scallion) sa raketama 9-A-4172K Vihr-1 sa automatskim vođenjem po laserskom snopu, dometa do 10 km. Proizvođač ‘’Kalašnjikov’’ je započeo sa prvim isporukama ovih raketa za rusku vojsku oktobra 2015. godine. To je trenutno najmodernija ruska operativna protivoklopna raketa koja se može lansirati sa helikoptera, za sada se nalazi u naoružanju samo borbenih helikoptera tipa Ka-52 ali se nudi i njihova integracija na borbene helikoptere Mi-28 i Mi-35M.
Modernizovani Mi-35P već uveliko leti a reakcije potencijalnih korisnika su za sada pozitivne / Foto: Ruski helikopteri Kada je reć o daljem razvoju, iz ‘’Ruskih helikoptera’’ je za vreme MAKS-a zvanično saopšteno da će isptivanje helikoptera biti završeno do kraja ove godine. Iz državne korporacije Rosteh takođe je rečeno da je glavno tržište za ove helikoptere Azija i Afrika i da se kompanija Rosvertol priprema za serijsku proizvodnju za izvoz. Izvršni direktor ‘’Ruskih helikoptera’’ Andrej Boginskij izjavio je da su reakcije potencijalnih kupaca pozitivne što daje uverenje da će helikopter biti tražen.
Modernizovani Mi-24P-1M ima 90 procenata nove elektronske opreme. Drugu još obimniju modernizaciju ‘’dvadesetčetvorke’’ prikazao je koncern KRET (Концерн Радиоэлектронные технологии – КРЭТ). Na njihovom štandu nalazio se, može se reći, tehnološki demonstrator označen kao Mi-24P-1M koji predstavlja osavremenjeni helikopter verzije Mi-24P a KRET je na izvedenim doradama radio u tesnoj saradnji sa holding kompanijom ‘’Ruski helikopteri’’.
Opciono se u nosu nudi ugradnja AESA radara. Pored njega, sa leve strane (na slici desno) nalazi se optoelektronski sistem GOES-324 / Foto: Živojin Banković Deo sistema za samozaštitu aviona / Foto: Živojin Banković Interesantno da je ovu modernizaciju naručilo odnosno da je taktičko-tehničke zahteve postavilo Ministarstvo odbrane Rusije, što je na MAKS-u potvrdio i predstavnik koncerna KRET Vladimir Mihejev. U ruskim medijima Mi-24P-1M nazivaju ‘’digitalizovanim Mi-24P’’ a preneto je i da vrlo brzo slede njegova letna ispitivanja. Rusija i pored toga što nudi novoproizvedene Mi-35M, vidi potencijal modernizacije starih Mi-24, prema dostupnim podacima u svetu ih i dalje ima oko 750 (bez novih Mi-35M) od čega u ruskoj armijskoj avijaciji oko 270.
Ultraljubičasti senzor za otkrivanje neprijateljske rakete L-370-2 sistema Vitebsk/Prezident-S / Foto: Živojin Banković Opto-elektronski ometač L-370-5 sistema Vitebsk/Prezident-S / Foto: Živojin Banković Akcenat ove modernizacije je pre svega na novoj elektronskoj opremi koja omogućuje povećanje borbene žilavosti i udarnu moć helikoptera. U Mi-24P-1M je ugrađeno 90 procenata nove elektronike, osim savremenog navigacijskog sistema tu su i optoelektronski sistem, novi sistem upravljanja vatrom, sistem za komunikaciju, višenamenski donji kolor prikazivači, moderni autopilot (od poletanja do sletanja), sistem za samozaštitu (verzija poznatog ruskog modernog sistema Vitebsk, za izvo sistem ima oznaku Prezident-S), novi sistem napajanja a opciono se nudi i AESA radar koji je ugrađen u nosu.
Mi-24P-1M ima ukupno 4 ultraljubičasta senzora za otkrivanje neprijateljske rakete L-370-2 sistema Vitebsk/Prezident-S / Foto: Živojin Banković U zavosnoti od paketa opreme, masa helikoptera se može smanjiti za 430 kg / Foto: Živojin Banković Prema dostupnim podacima masa praznog helikoptera se, u zavisnosti od izabrane opreme, može smanjiti za 430 kg. Proširena je i paleta ubojnih sredstava, na helikopter je moguće integirsati vođene rakete različitih tipova i namena kojima su naoružani helikopteri Mi-35M kao i modernizovani Mi-35P.
Promotivni video koji je najavio da su započela isptitivanja mdoernizovanog helikoptera Mi-35P, televizija “Zvezda“:


The post MAKS 2019: Detaljno smo pregledali Mi-35M i Mi-35P appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.