Lozničani ohrabreni da prošire porodicu

Izvor: RTS, 11.Nov.2015, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lozničani ohrabreni da prošire porodicu

Da bi povećali natalitet i podstakli roditelje da imaju troje dece, loznička lokalna uprava već drugu godinu novčano pomaže treće dete od rođenja do punoletstva. Podsticajne mere dale su rezultate.
U porodici Mitrović u Klupcima nikada nije tišina, uvek se čuje dečja graja. Nikola ide u drugi razred, Igor ima šest godina, a najmlađi Nikola deset meseci. Miroslav i Marina rade, kažu, imaju od >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << čega da ih izdržavaju i gde da ih gaje, hteli su troje dece.

"Planiramo da skupljamo do njegove 18 godine, to izađe nekih 18.000 evra i za njegovo školovanje i šta bude on želeo", kaže Marina Mitrović.
Miroslav Mitrović priča da su on i supruga planirali treće dete i dodaje da je gradska odluka dobro došla.
Nikola će do treće godine mesečno dobijati tri, a do polaska u školu pet hiljada dinara. Isto toliko stizaće i za tromesečnu Lanu, treću ćerku porodice Pajić.
U osnovnoj školi svako treće novorođeno dete na području grada Loznice dobijaće mesečno osam, a u srednjoj školi deset hiljada dinara.
"U ovom momentu, kad je suprug samo zaposlen u porodici, svakako da je svaki prihod sa strane dobrodošao iako je to sada svota samo za 'pampers' pelene, ta svota će rasti i svakako će nam značiti", kaže Tijana Pajić iz Loznice.
Tijana dodaje da je dobro što je pomoć svakog meseca, koristiće za celu porodicu, Sofija ima tri i po, a Sara devet godina.
"Pomažem joj da operem sudove, da raspremim sto, da nosim malo bebu", kaže Sara Pajić.
Za pomoć u kući se ne naplaćuje,  kažu uvek nasmejane Lozničanke. Pored zadovoljstva porodica, opštinska pomoć uzvraća se brojčanim rezultatima.
"U proseku se godišnje rodilo oko 650 do 690 beba. Donošenjem ovakve mere broj beba se svake godine povećava. Ne kažem da je to bio osnov, ali svakako je ohrabrilo roditelje da povećaju svoju porodicu", ukazuje zamenik gradonačelnika Loznice Ljubinko Đokić.
Opštinsko ohrabrenje je i 35.000 dinara za nove bračne parove.
"Ja sam srećan ako ovim merama svake godine imamo bar jednu bebu više i jedan brak više", dodaje Ljubinko Đokić.
Prošle godine sreća se merila sa osamdesetdevetoro trećerođene dece, ove godine još 70 beba. Novih brakova je 90 više. Veća su i sredstva u opštinskom budžetu za podsticaje. Za petočlane porodice Loznica je ove godine odvojila je 119 miliona dinara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.