Loznica prvi put dobija grb i zastavu

Izvor: Glas javnosti, 01.Nov.2011, 07:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Loznica prvi put dobija grb i zastavu

LOZNICA - Loznica bi do kraja godine, prvi put trebalo da dobije svoje simbole - grb i zastavu grada, najavljeno je iz gradske uprave.

Srpsko heraldičko društvo (SHD), koje je sredinom oktobra potpisalo ugovor sa gradom, trebalo bi da do 20. novembra dostavi elaborat sa najmanje tri predloga idejnog i likovnog rešenja gradskih znamenja.

Nakon toga će Skupština grada ukoliko ne bude primedbi, prihvatiti po jedno od predloženih rešenja za grb i zastavu.

Gradska >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << uprava Loznice prethodno je u martu ove godine, raspisala konkurs za idejna rešenja gradskih znamenja, ali on nije uspeo, pošto prema rečima načelnice uprave Milojke Smiljanić "trideset ponuđenih rešenja nisu bila dovoljno ozbiljna za simbole grada".

"Odlučili smo se zato da se obratimo stručnjacima za tu oblast, koji nam mogu dati pravi predlog. S obzirom da jedino SHD to radi i da njegova vrednost nije velika, zaključili smo ugovor vredan 156.000 dinara", rekla je Smiljanićeva lokalnim medijima.

Odlukom gradskog parlamenta, donetom krajem novembra prošle godine, budući simboli treba da se zasnivaju na nauci o grbovima i zastavama i da budu u međusobnoj saglasnosti, delimično ili potpuno.

Odnos dužine prema širini zastave pravougaonog oblika treba da bude 6:4, dok grb mora da odražava istorijske i stvarne činjenice vezane za grad Loznicu.

Za predstavljanja grada Loznice trenutno je u upotrebi dvobojni amblem u obliku štita koje je 1977. godine usvojila tadašnja Skupština opštine.

U dnu amblema je stilizovani srebrni simbol gusala, iznad kojih je svitak sa ispisanim ćiriličnim slovima A, B, V, G, D, Đ i E, što je početak azbuke.

Preko svitka je pero zasečeno za pisanje, a iznad ime grada okruženo stilizovanom predstavom vinove loze.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.