Ljubavna klopka u jabučnjaku

Izvor: Politika, 05.Mar.2012, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljubavna klopka u jabučnjaku

U Čačku razvijen sistem zaštite poljoprivredne proizvodnje od štetočina

Čačak – Jabukin smotavac je ekonomski najveća štetočina po ovu voćku, odomaćio se u svim područjima Srbije, nekih godina napada i kvari čak 90 odsto plodova. Sela oko Čačka, sa oko 2.500 hektara pod jabukom, slove za republički centar u ovoj proizvodnji a voćarima se, kao novost u odbrani od nasrtljivog leptira, preporučuje upotreba svojevrsne ljubavne zamke.

Reč je o >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << takozvanoj feromonskoj klopci, koja je u svetu već decenijama odbrambeno oružje.

Ženka rečenog insekta ispušta feromon a mužjak, privučen mirisom, leti u tom pravcu, zakači i oplodi je. Ona zatim položi od 30 do 50 jaja a mlade gusenice se ubušuju u plod jabuke.

– Pošto insekti imaju i do 5.000 puta izraženije čulo mirisa od ljudi, naučnici su rešili da to iskoriste. Sintetički je napravljen feromon koji privlači smotavca u kapsulu. Ona je deo klopke sa lepkom gde mužjak greškom uleće i ostaje zarobljen – priča za „Politiku“ profesor dr Svetomir Stamenković sa Poljoprivrednog fakulteta u Prištini, jedan od naših vodećih stručnjaka za zaštitu voća.

Vlasnik zasada sledećeg jutra prebrojaće zarobljene leptire, i granica je pet. Ukoliko u klopci nađe šest ili više insekata, to je znak da mora primeniti zaštitna sredstva.

– Na ovaj način broj prskanja smanjuje se za petinu i nema nasumične upotrebe hemikalija protiv ove štetočine. Pošto neki proizvođači izvode čak od 15 do 18 tretiranja zasada jabuke hemikalijama, znači da je ušteda ogromna. Ne računajući upotrebu mašina i radne snage, samo hemikalije za jedno prskanje koštaju 50 evra po hektaru. Ako se na 2.500 hektara preskoči makar jedno, to je samo na materijalu ušteda od 125.000 evra – veli Stamenković.

Jedna kapsula feromona traje od 20 do 40 dana, komplet ima četiri kapsule i dovoljan je voćaru za celu sezonu, a košta između 20 i 30 evra. Profesor navodi da ga proizvode fabrike u Mađarskoj, Holandiji, SAD i Francuskoj. Ne izrađuje se u Srbiji jer je reč o patentnoj robi, pošto se vrsta feromona za pojedine štetočine utvrđuje naučnim metodama.

Primenom ovog seksualnog hormona, stručni tim Instituta za voćarstvo u Čačku utvrdio je prošle godine da je aktivan let prve generacije smotavca u čačanskom kraju primećen sredinom maja, a druge generacije u prvoj dekadi avgusta.

Čitava priča o leptiru štetočini i ljubavnoj zamci deo je projekta pod nazivom „Razvoj sistema integralne zaštite poljoprivredne proizvodnje od bolesti, štetočina i elementarnih nepogoda“, koji je upravo okončan u Čačku jučerašnjom završnom konferencijom. Nosilac posla bio je grad Čačak a učesnici poljoprivredne službe iz ovog grada i Užica, Institut za voćarstvo, opština Valašske Meziriči iz Češke Republike koja je prijatelj Čačanima, kao i nacionalni eksperti.

– Rad na projektu trajao je 18 meseci a finansijeri su Evropska unija sa 222.548 i Čačak sa 45.880 evra. Od ovih sredstava, za opremu je dato 49.000 evra i nabavljeno 13 automatskih meteoroloških stanica „Metos“, koje su instalirane u voćnjacima poznatih proizvođača. Iz tih sredstava kupljena je i laboratorija za analizu zemljišta u Užicu, 14 softverskih programa za jabuku i krompir, 83 kompleta feromonskih klopki. Takođe, nacionalni eksperti održali su 16 stručnih predavanja, priređeno je i 12 tribina i uređena internet-stranica www.agrosos. net na kojoj voćari, zahvaljujući pomenutim stanicama, u svakom trenutku imaju prognozu vremena i opasnosti iz svog zasada – rekao je dr Vlajisav Papić, načelnik Gradske uprave za lokalni ekonomski razvoj u Čačku, koja se starala o izvođenju projekta.

G. Otašević

objavljeno: 06.03.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.