Izvor: B92, 14.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Liga: Slučaj Aleksić prekretnica u žaštiti prava

Beograd -- Predstavnici Lige za zaštitu privatne svojine i ljudskih prava najavili su da će porodica Aleksić, čija je kuća srušena u Ulici Ilije Garašanina 6, zatražiti arbitražu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Prema njihovim tvrdnjama, razlog za takav postupak je taj što je kuća u kojoj je porodica Aleksić otkupila stan srušena ekspresnom brzinom, iako još nije okončan postupak pred Vrhovnim sudom Srbije. Predsednik Lige Slavenko Grgurević rekao je da veruje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će proces pred sudom u Strazburu verovatno biti uspešan, jer postoji jasna pravna agumentacija. Grgurević je kazao da je Zavod za izgradnju grada Beograda direktan akter u aferi rušenja kuće porodice Aleksić u ulici Ilje Garašanina u Beogradu. "Mi imamo nepotvrđene informacije da je reč o jednom niškom biznismenu, koji je već gradio slične objekte po Beogradu i koji ima nameru da na tom placu izgradi objekat vredan 15 miliona evra. Ko je njemu dao koncesije, da li je dobio koncesiju od Zavoda za izgradnju Beograda, ne znamo, ali znamo da je direktan akter bio Zavod za izgradnju Beograda. Vreme će pokazati ko je zaista, iz senke, bio zainteresovan i ko je graditelj na prostoru u Ulici Ilije Garašanina 6", rekao je Grgurević.

Član Upravnog odbora Udruženja za povraćaj oduzete imovine "Beograd" Milivoje Antić rekao je da je Aleksićev slučaj posledica primene Zakona o planiranju izgradnje, koji je za vreme vanrednog stanja usvojen. "Ukazivali smo da će taj zakon biti koren korupcije, jer predviđa mogućnost rušenja objekata sklonih padu, a za to uvek može da se nađe neki veštak", rekao je Antić.

Recimo i to, da su predstavnici Lige za zaštitu privatne svojine predali jednoj od najvećih advokatskih kuća u Evropi sa sedištem u Srazburu, obimnu dokumentaciju o oduzetoj imovini građana Srbije i malverzacijama sa tuđim vlasništvom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.