Lider JS podstiče mržnju prema LGBTpopulaciji

Izvor: Blic, 17.Avg.2011, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lider JS podstiče mržnju prema LGBTpopulaciji

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić upozorila je danas da predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma svojom izjavom o organizaciji "Parade ponosa" podstiče neravnopravnost, mržnju i netrpeljivost prema LGBT populaciji, što je zabranjeno Ustavom i zakonima Srbije.

Takođe je ukazala da će obzirom na konstantni Markovićev govor mržnje, širenje neistina i predrasuda prema seksualnim manjinama, iskoristiti sva zakonska ovlašćenja kako bi sprečila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dalje flagrantno kršenje Zakona o zabrani diskriminacije.

Marković je danas povodom predstojeće Parade ponosa 2011. godine izjavio da nikada neće podržati "paradu srama" i da će zatražiti od Vlade Srbije da ne dozvoli njeno održavanje.

Ona je navela da je reč o homofobičnoj izjavi kojom se homoseksualnost naziva bolešću i negira pravo seksualnih manjina na mirno okupljanje.

U pisanoj izjavi Tanjugu, povodom najave predstavnika Gej strejt alijanse (GSA) da će protiv Markovića podneti tužbu "zbog homofobije, diskriminacije i povrede ravnopravnosti", on je naveo da zdrava porodica podrazumeva da se deca rađaju u braku muškarca i žene a ne da budu deca "surogat porodice" u kojoj će dve osobe istoga pola glumiti mamu i tatu, a razlikovati se samo po boji kose.

"Takvom izjavom Dragan Marković Palma podstiče neravnopravnost, mržnju i netrpeljivost prema LGBT populaciji, što zabranjuju Ustav i zakoni Republike Srbije", kazala je Petrušić u pisanoj izjavi dodajući da su, nakon prošlogodišnjeg iskustva, ovakve izjave posebno opasne jer unapred opravdavaju i indirektno podstiču nasilje nad učesnicima Parade ponosa.

Poverenica je pozvala sve, a posebno organe vlasti, funkcionere i narodne poslanike, koji su i sami učestvovali u donošenju Zakona o zabrani diskriminacije, da svojim delovanjem i javnim nastupima doprinesu da se ovogodišnja Parada ponosa održi u sigurnom i bezbednom okruženju.

Ministar kulture: Odluku o održavanju parade treba da donese Vlada

Predstavnici Vlade Srbije poručili su da imaju puno razumevanje za gej populaciju, kao i da svi zainteresovani za održavanje "Parade ponosa" moraju o tome da se detaljno dogovore kako bi ona protekla u najboljem redu.

Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković rekao je da ima puno razumevanje za gej populaciju, ali da odluku o održavanju te parade donosi Vlada Srbije, ukoliko ona o tome uopšte bude odlučivala.

Ministar prosvete i nauke Srbije Žarko Obradović ukazao je na neophodnost dogovora svih zainteresovanih za održavanje "Parade ponosa", ali je naveo da oni moraju biti spremni da odgovaraju za sve ono o čemu su se dogovorili.

Od opozicionih stranaka svoj stav o održavanju te parade iznela je Srpska napredna stranka, čije je funkcioner Zorana Mihajlović rekla da je učešće u "Paradi ponosa" lična stvar svakog pojedinca.

Povezane vesti: Gejevi tuže Palmu zbog homofobije Gej parada u gradu Narajangandžu u Nepalu Gej parada u Poljskoj održana bez većih incidenata Labris: Priznanje i žaljenje Marković: Ne pozivamo na nasilje, ali smo protiv parade

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.