Izvor: Blic, 29.Mar.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lečenje raka dojke lakše i brže

Lečenje raka dojke lakše i brže

Kompanija 'Avon' poklonila je juče Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije jedinstven aparat u jugoistočnoj Evropi za dijagnostikovanje i lečenje maligniteta dojke ('Multicare Platinum'). Stručnjaci ističu da je veoma bitno na vreme otkriti oboljenje, a ovaj aparat će Institutu pomoći u tome kao nijedan do sada.

Sredstva su skupljena zahvaljujući akciji za borbu protiv raka dojke koju jeova firma pokrenula u septembru 2004. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << godine.

- Karcinom dojke drži prvo mesto u stepenu mortaliteta od svih onkoloških bolesti. Svaka tri minuta jednoj ženi u svetu biva dijagnostikovana ova bolest. Zahvaljujući savremenim aparatima, kao što je 'Multicare Platinum', čak u 95 odsto slučajeva ima pomoći jer se na vreme dijagnostikuje bolest - rekla je Elena Starkova, direktor 'Avona' za Srbiju i Crnu Goru, koja je negde oko podne svečano presekla vrpcu i pustila u rad savremeni aparat. Doktor Nenad Borojević istakao je da se ovom donacijom zatvara krug dijagnostičkih procedura koji u svetu postoji za otkrivanje raka dojke.

- Kada lečenje ove bolesti počne, treba uzeti uzorak tkiva dojke da bi se utvrdilo o čemu je reč.Takva procedura nije prijatna za pacijenta, tako da je montiranjem ovog stola postupak znatno komforniji, precizniji i manje traumatičan. Bitno je naglasiti i da se ovim aparatom u nekoj meri može vršiti i lečenje karcinoma dojke - rekao je dr Borojević. Nakon svečanog puštanja u rad jedinstvenog aparata u jugoistočnoj Evropi, dr Henri Vermulen iz Belgije, specijalista za obučavanje lekara za rad na ovom stolu, objasnio je prisutnima kako 'Multicare Platinum' funkcioniše.

Dražen Ostojić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.