Labris pozvao institucije da kazne nasilnike

Izvor: Blic, 09.Sep.2010, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Labris pozvao institucije da kazne nasilnike

Organizacija za lezbejska ljudska prava ''Labris'' pozvala je danas policiju i pravosudne organe da odmah istraže, privedu i odlučno kazne sve one koji ponovo najavljuju nasilje i prete organizatorima i učesnicima Parade ponosa koja je zakazana za 10. oktobar.

Do održavanja Parade ponosa je ostalo mesec dana i deklarativna podrška državnih zvaničnika, koja je viđena i prošle godine, ne znači ništa ukoliko se nasilnici ne uhapse i adekvatno ne kazne zbog činjenja i najave >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << činjenja krivičnih dela, kršenja Ustava Srbije i Zakona o zabrani diskriminacije, ističe ''Labris''.

U saopštenju se podseća da ni godinu dana nakon što je ''Povorka ponosa 2009'' zabranjena zbog navodne nemogućnosti države da zaštiti učesnike, niko od vođa ''Obraza'', ''1389'' i ''Naši'' nije kažnjen, iako su naočigled celokupne javnosti pretili nasiljem, pozivali na linč i diskriminaciju, a samim tim počinili nekoliko krivičnih dela.

''Uznemirava činjenica da su prošle godine oni privodjeni i procesuirani zbog nedozvoljenog okupljanja 20. septembra u centru Beograda, ali da ni do danas nadležne institucije nisu našle za shodno da prepoznaju i zaustave pozive na linč i pretnje nasiljem čitavom delu populacije'', kaže se u saopštenju.

''Labris'' ističe da se na ovaj način građanima Srbije šalje poruka da je dozvoljeno i legitimno pretiti nasiljem kao i činiti, odnosno, najavljivati činjenje krivičnih dela bez ikakvih posledica.

Ova organizacija podseća da je i vođa klero-fašističke organizacije ''Obraz'' Mladen Obradović, u više navrata otvoreno priznao da je njegova organizacija predvodila nasilno razbijanje gej parade 2001, zbog čega ne samo da nije sankcionisana, već aktivno deluje na javnoj sceni Srbije.

Krivični zakon je, takođe, prilično jasan, a naročito član 387, stav pet, koji kaže da će kaznom zatvora od tri meseca do tri godine biti kažnjen svako ko javno preti da će protiv lica ili grupe lice zbog pripadnosti određenoj rasi, boji kože, veri, nacionalnosti, etničkom poreklu ili zbog nekog drugog ličnog svojstva, izvršiti krivično delo, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.