Kusta neće rudnik na Mokroj Gori

Izvor: BKTV News, 10.Jun.2012, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kusta neće rudnik na Mokroj Gori

Država pokušava da aktuelizuje pitanje ponovne eksploatacije ruda u Mokroj Gori odakle poručuju da 'od niklovanog paradajza u zaštićenom dobru neće biti ništa'.
Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva dr Zlatko Dragosavljević, prethodnih dana pokušao je da aktuelizuje već zaboravljenu priču o eksploataciji nikla u Mokroj Gori, tvrdeći da je ovaj posao razvojna šansa Srbije.
'Velike svetske kompanije zainteresovane su za istraživanje tog područja, po dosadašnjim saznanjima >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << u okolini Užica &kriju' se rezerve od 100 miliona tona nikla', tvrdi Dragosavljević.
Reakcija na ovu ideju je stigla istog trenutka: direktor Parka prirode Mokra Gora Emir Kusturica poručio je zagovornicima prevaziđene ideje da 'od niklovanog paradajza u zaštićenom dobru - neće biti ništa“.
'Ideja o stvaranju Parka prirode Mokra Gora svojevremeno je pobedila zahvaljujući Vojislavu Koštunici i Borisu Tadiću, zbog toga im hvala, jer bi otvaranje rudnika predstavljalo zločin prema narodu. Čišćenje nikla od otpada podrazumeva smrtonosan proces u kom se koristi sumporna kiselina, u regionima gde se to radi 40 odsto stanovništva oboleva od najtežih bolesti', kaže Kusturica.
'Neka se državni sekretar informiše da je država zaštitila Mokru Goru, a time i ljude u širokoj regiji koja bi bila kontaminirana eksploatacijom nikla', dodaje on.
Kusturica ističe da je Mokra Gora dugo bila 'na meti“ kompanija koje su zastarelu tehnologiju želele da presele u netaknutu prirodu, oko toga je svojevremeno vođen pravi rat suprotstavljenih interesa.
Novembra 2004. godine Ministarstvo rudarstva dalo je dozvolu britanskoj kompaniji „Juropien nikl“, čiji je jedan od akcionara i australijski BHR Biliton, za istraživanje nalazišta nikla oko Užica. Predstavnici te korporacije odustali su od posla, dozvola je povučena, a prevagu je odnela ideja o stvaranju zaštićenog prirodnog dobra.
Branićemo Mokru Goru od nasilnika
'Državni sekretar Ministarstva rudarstva se ponaša kao da zna za tehnologiju koja će nikl prerađivati bez štetnih posledica. Međutim, takve tehnologije nema. U svakom slučaju, znaćemo da odbranimo Mokru Goru od nasilnika', tvrdi Emir Kusturica.
Izvor: Vecernje Novosti
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kusta ne dozvoljava rudnik na Mokroj Gori

Izvor: Vesti-online.com, 09.Jun.2012, 14:21

Država pokušava da aktuelizuje pitanje ponovne eksploatacije ruda u Mokroj Gori odakle poručuju da "od niklovanog paradajza u zaštićenom dobru neće biti ništa"...Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva dr Zlatko Dragosavljević, prethodnih dana pokušao je da aktuelizuje već zaboravljenu priču...

Nastavak na Vesti-online.com...

Kusturica ne dozvoljava rudnik na Mokroj Gori!

Izvor: Poznati.info, 10.Jun.2012

Država pokušava da aktuelizuje pitanje ponovne eksploatacije ruda u Mokroj Gori odakle poručuju da “od niklovanog paradajza u zaštićenom dobru neće biti ništa”. Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva dr Zlatko Dragosavljević, prethodnih dana pokušao je da aktuelizuje već zaboravljenu...

Nastavak na Poznati.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.