Izvor: B92, 19.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuršumlija: Organizatori u policiji

Kuršumlija -- Dvojicu organizatora protesta rezervista iz Kuršumlije policija jutros pozvala na informativni razgovor.

Slavka Ilića i Dejana Miloševića pozvali su predstavnici lokalne policije, a na njih je, kako kažu, vršen pritisak da obustave štrajk. Rezervisti ne odustaju i kažu da neće napuštati zgradu Skupštine opštine, gde danas sedmi dan štrajkuju glađu.

Predstavnici vojnih rezervista predali su danas na pisarnici Skupštine Srbije zahtev za isplatu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ratnih dnevnica. U zahtevu naslovljenom "Hoćemo pravdu" rezervisti su zamolili sve poslaničke grupe u Skupštini Srbije da "krajnje ozbiljno" sagledaju njihov problem i da od njih očekuju odgovor.

"Kuršumlija, Prokuplje, Blace, Brus, Aleksandrovac, Žitorađa čekaju na vas da konačno rešite problem i dokažete nam da pravda postoji i da smo svi jednaki pred zakonom", navode rezervisti u zahtevu.

Rezervisti su predsednika parlamenta Olivera Dulića obavestili da će ostati dosledni u odluci da protestuju i štrajkuju glađu do ispunjenja njihovih zahteva.

Oni su Dulića zamolili da razmotri njihov problem i da ih uveri da vojni rezervisti i borci moraju biti jednaki "kako na poziv države tako i u isplati duga".

Vojni rezervisti su predsednika parlamenta obavestili i da su Opštinskom sudu u Prokuplju podneli tužbe protiv Republike Srbije i Ministarstva odbrane zbog neisplaćenih dnevnica.

Kako je rekao odbornik SO i član štrajkačkog odbora Slavko Ilić, njega i Miloševića su u policijskoj stanici dočekali načelnik policije, opštinski javni tužilac, predsednik Opštinskog suda i predsednik opštine.

Ilić kaže da je na njega i Miloševića vršen pritisak da povuku bivše vojne rezerviste iz zgrade SO, uz obećanje da će njihovi zahtevi biti rešeni. Ilić tvrdi da su organizatorima protesta upućene i pretnje da će protiv njih biti podnete krivične prijave ako još danas ne obustave protest.

Nekoliko stotina bivših rezervista i dalje drži u blokadi rad lokalne uprave. Oni su u skupštinskoj sali i kancelarijama opštine, gde štrajkuju glađu.

Kako saznaje B92, zdravstveno stanje nekolicine štrajkača veoma je loše, a ekipa Hitne pomoći je u jednu od opštinskih kancelarija smestila medicinsku opremu radi ukazivanja pomoći iscrpljenim štrajkačima.

Organizatori protesta kažu da neće odustati od zahteva za isplatu ratnih dnevnica, a traže i da u Kuršumliju dođe ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.