Kurir: Mrkonjić ošamario novinara?

Izvor: B92, 02.Feb.2010, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurir: Mrkonjić ošamario novinara?

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić (Tanjug, arhiva)

Beograd -- Redakcija "Kurira" navodi da je ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić ošamario novinara tog lista Milana Lađevića. Ministar kaže da šamara nije bilo.

"Kada ga je, posle šamaranja, upitao zbog čega je to uradio, Mrkonjić ga je opsovao i odgovorio mu da je to zbog toga što naš kolega, navodno, spletkari protiv njega", navodi "Kurir". Milan Lađević nije za B92 želeo da komentariše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << današnji događaj zbog toga, što će kako nam je najavio, sutra reći sve na konferenciji za novinare.

Incident se, kako se navodi u saopštenju, dogodio posle današnje sednice Odbora za saobraćaj i veze u Skupštini Srbije na očigled poslanika i novinara.

Redakcija "Kurira" očekuje najoštriju osudu tog incidenta i najavljuje da će narednih dana protiv Mrkonjića preduzeti odgovarajuće korake pred pravosudnim organima.

Ministar Mrkonjić je saopštio da se dugo poznaje sa ovim novinarom i da ga je blago pomilovao po glavi.

"Ako je moj gest krivo shvaćen, spreman sam da se izvinim. Međutim, ponavljam- nikakvu lošu nameru nisam imao", zaključio je Mrkonjić.

Poslanik SNS-a Igor Bečić rekao je da je Lađević pitao Mrkonjića zašto je bio tih na sednici odbora i da mu je Mrkonjić uz "blaži šamar ili tapkanje po obrazu odgovorio - "šta hoćeš, da pravim skandale".

"Ruka gospodina Mrkonjića je, da kažem, ne blago završila na obrazu novinara a nakon toga je izrečena psovka koja nije primerena mestu i funkciji gospodina Mrkonjića. Još jednom ponavljam, stvarno bi trebalo da povede računa da ne dajemo, kao javne ličnosti i narodni predstavnici lošu poruku bilo kome, a naročito ne građanima Srbije, rekao je Bečić.

Poslanica SNS-a Jorgovanka Tabaković rekla je da nije videla da li je Mrkonjić udario Lađevića jer je bila okrenuta leđima kada su njih dvojica razgovarala.

"Skupljala sam svoje papire. Mrkonjić je prolazio iza mene i Lađević, novinar koga ja izuzetno cenim, pitao je Mrkonjića zašto je ćutao na sednici odbora, na šta mu je Mrkonjić kazao - 'Šta hoćeš, da pravim skandale'", kazala je Tabakovićeva.

"Ja nisam, na moju sreću, imala prilike da vidim da je ministar ošamario ili pomilovao po licu tog novinara. Isključiv razlog što pristajem da svedočim o jednom, kako bih rekla, nepristojnom verbalnom obraćanju jednog ministra novinaru, je što želim da stanem u odbarnu časti svakog građanina Srbije koga bahata vlast i bahati pojedinac dovodi u situaciju da bude, ni kriv ni dužan, osramoćen takvom drskošću”, rekla je ona.

UNS: Prijaviti Mrkonjića

UNS zahteva od Ministarstva unutrašnjih poslova da hitno podnese prijavu protiv ministra za infrastrukturu Milutina Mrkonjića, zbog fizičkog napada na novinara Kurira Milana Lađevića.

Prema oceni UNS-a, ispunjeni su uslovi za primenu izmenjenog Krivičnog zakonika, kojim je zaprećena i kazna zatvora za napad na novinara dok obavlja svoj zadatak ili ako je napad u vezi sa novinarskim poslom.

U saopštenju UNS podseća da je ovo drugi napad na novinare Kurira u protekle dve nedelje i napominje da bi nosioci javnih funkcija trebalo da snose posebnu odgovornost zbog ovakvih postupaka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.