Kupili „Dugu“  za sitne pare

Izvor: Glas javnosti, 08.Jun.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kupili „Dugu“ za sitne pare

BEOGRAD - Firma „Proprija“, u kojoj je direktor bivši ambasador Slovenije u Beogradu Borut Šuklje, kupila je imovinu fabrike boja i lakova „Duga“ iz Beograda za 17,62 miliona evra iako ona vredi više od 100 miliona.

Sumnja se da je pravi razlog kupovine imovine „Duge“ pokušaj bivšeg ambasadora i ministra policije Slovenije da „Propriji“ pribavi pravo na korišćenje ekskluzivnog zemljišta od 11 hektara na Vilinim vodama. Ovo je posle Luke Beograd najveći plac na >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << toj lokaciji i procenjuje se da vredi blizu 150 miliona evra. Zapravo, prema poslednjim zvaničnim podacima, ar na ovoj lokaciji košta oko 120.000 evra.

- Šuklje je sa direktorom „Duge“ Bojanom Mikecom sklopio posao po kome je imovina fabrike postala vlasništvo firme „Proprija“ za 17,62 miliona. Mikec im je sve prodao, pogone, crpne stanice, kotlarnice, poslovne objekte, bunar, svu imovinu koja se nalazi na jedanaest hektara u Beogradu - kaže izvor koji je želeo da ostane anoniman i kao dokaz priložio strogo poverljivu dokumentaciju kompanije „Duga“, čiji je većinski vlasnik slovenački „Helios“.

U fakturi koju je „Propriji“ ispostavio Mikec, pod stavkom 0878 prodato je i zemljište „Duge“ za 4,021 milion evra. Direktor Mikec je potom sa Šukljeom napravio dogovor da „Duga“ svoju bivšu imovinu iznajmi od „Proprije“. Kako je Mikec izjavio, on ne smatra da je ovim poslom obezvredio imovinu akcionarskog društva „Duga“.

FIRMA „PROPRIJA“

Firma „Proprija“ registrovana je 7. juna 2007. godine na adresi Topličin venac 11, na istoj adresi nalazi se i gradski odbor G17 plus. Zgradu u kojoj se nalaze „Proprija“ i G17 je sedamdesetih godina prošlog veka Beobanka dobila u stogodišnji zakup po osnovu duga grada Beograda. Dolaskom Mlađana Dinkića na čelo Narodne banke, Beobanka je oterana u bespotrebni stečaj, a njen poslovni prostor je po bagatelnim cenama dat u zakup finansijerima G17 plus i firmama bliskim ovoj stranci. Firma „Proprija“ ima osnivački kapital od svega 500 evra, a njen većinski vlasnik je slovenačka firma „Honesta“ D. O. O. LJubljana. Prema podacima sa sajta Agencije za privredne registre, direktor ove firme je Borut Šuklje, bivši ambasador Slovenije u Beogradu.

Bojan Mikec je u slovenačkoj ambasadi u Beogradu radio kao savetnik za ekonomska pitanja u vreme dok je Borut Šuklje bio ambasador.

Komentarišući posao koji je „Proprija“ sklopila sa „Dugom“, Šuklje je rekao da je „Duga“ skoro dve godine tražila kupca.

- Tri stvari su prethodile ovom poslu: namera grada da iseli industriju iz tog dela, želja za investicijama u jugoistočnu Evropu i činjenica da „Dugi“ trebaju sredstva zbog dugovanja prema zaposlenima i radi investicija u proizvodnju - objasnio je Šuklje.

Sudeći prema izjavi bivšeg ambasadora, kompanija u kojoj je direktor očekuje da će „Dugino“ pravo korišćenja ekskluzivnog zemljišta na Vilinim vodama ovim poslom biti preneto na „Propriju“. Ukoliko gradsko i republičko pravobranilaštvo zaista dozvole realizaciju ovakvog posla, to će kompaniji „Proprija“ omogućiti da zemljište dalje preproda, ili da na njemu izgradi skupoceni stambeno-poslovni prostor, i da na taj način ostvari višemilionsku zaradu.

E, to je posledica kad nepošteni dobiju vlast! Ono što se dogodilo poslednjih decenija Srbiji će tek izlaziti na videlo! Pa ovde su svi imali posla, stanove...život osim poštenih ljudi! Pošteni ljudi, ma koje vere bili, ma kog obrazovanja bili ovde nisu imali šta da traže. Negativna selekcija kadrova se sprovodila od vrtića pa dalje. Ako si pošten tvoje dete je išlo u vrtić na periferiji, ako si pošten dobijao si posao sa malom platom, ako si pošten bio si i ostao samo na stanbenim listama oni drugi su dobijali stanove, kredite...ako si pošten ovde si bio na marginama, zagorčavali su ti život oni koji nisu bili pošteni kao ti. Kome smeta pošten čovek, pitanje je pitanja!? Ko je prodavao nacionalna bogatstva, fabrike....??? Kome je prodavao? E kad sa tim pitanjem počenemo( a da bi se počelo moramo imati POŠTENE sudije, tužioce....). Sve mi ovo izgleda kao utopija i moja noćna mora, sa kojom živim duuuugo! Sve su mi zagorčali i život i posao i detetu budućnost i budućnost još nerođenih unuka.

Mikeca nece da hapse jer nije radikal.

Zna covek u koju partiju da se uclanjuje ( DS).

E SRBIJO SRBIJO. NEMAM RECI.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Grabež

Izvor: Kurir, 08.Jun.2009

BEOGRAD - Firma "Proprija", čiji je direktor bivši ambasador Slovenije u Beogradu Borut Šuklje, kupila je Fabriku boja i lakova "Duga" iz Beograda za 17,62 miliona evra, iako ona vredi više od 100 miliona. Pravi razlog kupovine verovatno je pokušaj bivšeg ministra policije Slovenije da "Propriji"...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.