Kula 11 smederevske tvrđave ostaje kriva

Izvor: Blic, 21.Okt.2011, 03:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kula 11 smederevske tvrđave ostaje kriva

Kula 11 na smederevskoj Tvrđavi ostaće nakrivljena i biće nova atrakcija, rekao je ministar kulture Predrag Marković obilazeći radove koje u ovom gradu finansira njegovo ministarstvo. Međutim, u Zavodu za zaštitu spomenika navode da su istraživanja još u toku. Ova kula nakrivila se posle bombardovanja 1944. godine i do danas tako stoji.

Pored kule se parkiraju i autobusi sa ekskurzijama

- Odluka koju ćemo doneti na osnovu istraživanja koje smo imali na kuli >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 11 glasiće: "Kula će ostati nakrivljena!”. Bezbedno je i jedno i drugo, i da se ispravi i da ostane ovako, a vi sada slobodno možete da idete da pričate: "Šumadinac nakrivio kapu, Smederevac nakrivio kulu”. Imaćete jednu novu vrstu atrakcije – rekao je Predrag Marković.

Zamoljen da prokomentariše najavu da će kula 11 ostati kriva, direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika Veroljub Ranković kratko je diplomatski odgovorio da su "istraživanja u toku”.

Da podsetimo, u pitanju je kula koja je od savezničkog bombardovanja u Drugom svetskom ratu, ostala nakrivljena, a istraživanje koje bi trebalo da pokaže kako da ona bude obnovljena, trake od letos. Kula se, sa svojih nekoliko hiljada tona kamenja, već bezmalo sedam decenija nadvija nad putem koji prolazi pored Tvrđave. U međuvremenu je na tom mestu podignut i parking, na kome u sezoni uvek bude po nekoliko autobusa sa decom na ekskurzijama.

Iako nakrivljena kula izgleda kao pretnja, većina Smederevaca slaže se sa predlogom ministra, uglavnom iz ekonomskih razloga, jer smatraju da bi ispravljanje bilo preskupo. Bilo je i onih koji nisu odoleli iskušenju da budu duhoviti, pa je predlagano i održavanje referenduma na ovu temu.

- Kad je tako stajala 70 godina, neka odstoji još 70, a posle ćemo da se pitamo – kaže penzioner Ljuba Nešić.

Najdalje je ipak otišla grupa veselih gimnazijalaca smederevskih. Instant brejnstorming na U proteklih nekoliko godina na obnovi Tvrđave je učinjeno više nego u prethodnih pola veka, zahvaljujući pre svega sredstvima koja su stigla iz Ministarstva kulture, a u pitanju je 15 miliona dinara.

- Ovde se radi jedan od najvrednijih projekata kada je u pitanju kultura u Srbiji, a to je kompletna restauracija i konzervacija Smederevske tvrđave. Nemamo pravo ni na kakvu pauzu. Kada smo videli u avgustu šta je urađeno od sredstava koja su stigla, rezultat je bio taj da su odmah sledeća iz rebalansa spremna i stižu, idemo do kule 8 – rekao je Predrag Marković prilikom ovog boravka u Smederevu.

Krivlja od Tornja u Pizi

Kula 11 je nakrivljena više od 5 stepeni, dok je elevacioni ugao čuvenog tornja u Pizi posle radova 3,99 stepeni. S obzirom na visinu kule od preko 20 metara, plus 6-7 metara temelja u zemlji, još je nepoznato koliko bi eventualno ispravljanje koštalo. Za poređenje, ispravljanje tornja u Pizi 1990. godine, koji je tridesetak metara viši, ali je tada ka idealnoj osi vraćen samo za 44 santimetra, stajalo je 50 miliona tadašnjih nemačkih maraka.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.