Kraljevo: Lukoil prepolovio broj radnika

Izvor: Glas javnosti, 07.Avg.2010, 07:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraljevo: "Lukoil" prepolovio broj radnika

KRALJEVO - Kompanija "Lukoil - Beopetrol" proglasila je tehnološkim viškom 22 radnika u Kraljevu i tri od pet benzinskih stanica izdala u zakup. Nezadovoljni što su ostali bez posla, kao i visinom otpremnina, za koje kažu da iznose manje od 100 evra po godini staža, bivši radnici su juče održali miran protest na benzinskoj pumpi "Grdica 1".

Jedan od bivših radnika Ljubinko Luković kaže da je otkaz dobio bez najave, posle 34 godine staža. On ne veruje u obrazloženje da su ove >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << benzinske stanice negativno poslovale. "Promet na ovim pumpama nije opadao i nije bilo razloga da nas otpuštaju", tvrdi Luković.

Bivši radnici takođe tvrde da je cela poslovna jedinica Kraljevo, koja pokriva jugozapad Srbije, više nego prepolovljena, jer je od oko 130 radnika njih osamdesetak ostalo bez posla, a više od pola stanica je dato dilerima.

Branislav Rašić, koji je posle 31 godine staža ostao bez posla, kaže da je kod tih novih poslodavaca plata duplo manja od dosadašnje.

U saopštenju izdatom ovim povodom, kompanija "Lukoil - Beopatrol" navodi da je "usled otežanog poslovanja u uslovima ekonomske krize jedna od antikriznih mera davanje u dilerstvo 46 benzinskih stanica koje su imale negativan finansijski rezultat".

Zaposlenima je ponuđeno da oni postanu dileri ili da zasnuju radni odnos kod dilera, a gde je bilo mogućnosti, radnici su premešteni u druge objekte.

Postupak proglašenja tehnološkog viška bio je poslednja opcija i sproveden je u skladu sa Zakonom o radu, uz konsultacije sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i sa svim sindikatima u kompaniji, kao i njihovim centralama. Otpremnine su u skladu sa Kolektivnim ugovorom, koji je povoljniji od Zakona o radu - navodi se u saopštenju "Lukoila".

Kompanija ističe i da je polovina benzinskih stanica predata na upravljanje zaposlenima i da se već vide pozitivni rezultati u poslovanju

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.