Izvor: Politika, 17.Nov.2014, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kragujevčani jednoglasno za manji budžet

Na jučerašnjoj skupštinskoj sednici, prvoj posle promene vlasti, novi gradonačelnik zamenio je starog i na mestu predsednika Saveta za bezbednost grada

Kragujevac – U Skupštini grada kao da su počeli da duvaju mirniji vetrovi posle uspostavljanja nove većine čiju okosnicu čini Srpska napredna stranka. Za razliku od prethodnih sednica, na kojima je bilo mnogo bure, jučerašnja je protekla mirno, o čemu svedoči i jednoglasno usvojeni predlog rebalansa budžeta >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za 2014. Ovogodišnji budžet grada je umanjen za 1,2 milijarde dinara i sada iznosi 7,3 milijarde. Za tu odluku glasali su i odbornici opozicije koju predvodi bivši gradonačelnik Veroljub Stevanović, lider stranke u reosnivanju Zajedno za Šumadiju.

Novi gradonačelnik Radomir Nikolić juče je zamenio Stevanovića i na mestu predsednika Saveta za bezbednost grada, a odbornici su glasali i o imenovanju novih članova Štaba za vanredne situacije.

Osim rebalansa budžeta, na jučerašnjoj sednici Skupštine grada usvojena je i odluka koje se tiče poreza na imovinu građana. Kragujevčani će tu obavezu ubuduće izmirivati po duplo nižoj ceni, pošto je stopa poreza umanjena sa 0,4 na 0,2 procentna poena.

I pored vidljivih promena u načinu funkcionisanja lokalnog parlamenta, kojem sada predsedava Milan Urošević, predsednik kragujevačkog odbora Srpskog pokreta obnove, nova vlast je, ipak, zadržala neke manire svojih prethodnika. Tako je juče usvojena i odluka koja će JKP „Vodovod i kanalizacija” omogućiti da podigne novi kredit i dodatno se zaduži za još 45 miliona dinara. Ova odluka je izglasana uprkos tome što celokupni komunalni sektor već nekoliko godina posluje na ivici solventnosti.

O zaduženjima gradskih preduzeća ubuduće će odlučivati Gradsko veće, a ne kao dosad Skupština grada, a članove ovog izvršnog tela lokalne samouprave, kao i resore za koje će biti zaduženi predlagaće gradonačelnik. Ovo je ključna izmena Statuta grada koja će, kako tvrde predstavnici vlasti, omogućiti efikasniji rad Gradskog veća i gradonačelnika.

Iako je glasala za najvažnije predloge vlasti, opozicija je na jučerašnjoj sednici iznela i niz primedbi na način rada nove skupštinske većine. Odbornici ZZŠ-a i Demokratske stranke naveli su da je rebalans budžeta „samo prepisan predlog bivše vlasti”, a svojim naslednicima su zamerili i to što nije došlo do očekivanih promena u sektoru komunalne privrede, za koji će, i posle promene vlasti, biti zadužen „stari kadar” Zoran Jovanović.

Odgovarajući na ove kritike, odbornici SNS-a su naglasili da je rebalans budžeta „više tehničko pitanje”, te da će se glavna rasprava voditi u decembru, prilikom usvajanja budžeta za 2015. Što se tiče nekih kadrovskih rešenja, gradonačelnik Nikolić je rekao da će nova vlast pružiti priliku svim vrednim i sposobnim činovnicima kojima je bivši režim „vezao ruke”.

B. Kartalović

objavljeno: 19.11.2014.
Pogledaj vesti o: Kragujevac,   Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.